Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο καλύτερος γιατρός του ανθρώπου!

Όπως δείχνουν τα νέα δεδομένα, οι σκύλοι έχουν μία μοναδική όσφρηση, με την οποία μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο στην αναπνοή των καρκινοπαθών.

dog-doctor

Μία νέα έρευνα από την Αυστρία, δείχνει εκπληκτικό ποσοστό επιτυχίας στην όσφρηση του καρκίνου του πνεύμονα. Αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι μπορεί να είναι το μέλλον στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικό περιοδικό, δείχνουν την εκπληκτική ικανότητα των σκύλων να μυρίζουν την ύπαρξη του καρκίνου πιο νωρίς και πιο αποτελεσματικά από κάθε επιστημονική μέθοδο διάγνωσης. Με 120 ασθενείς, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι σκύλοι “έπεσαν μέσα” στο 70% των περιπτώσεων, κάτι που δείχνει την εκπληκτική τους όσφρηση.
Οι σκύλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να εντοπίζουν ασθενείς με όγκους, είπε ο Peter Errhalt, επικεφαλής του τμήματος πνευμονολογίας στο Krems Hospital της Αυστρίας και συγγραφέας της έρευνας.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει μια παλαιότερη υπόθεση για την ικανότητα των σκύλων να αναγνωρίζουν κάθε είδος ασθένειας. Συνδέεται, επίσης, και με μια έρευνα του 2011 που έδειχνε την ικανότητά τους να εντοπίζουν τα πρώτα στάδια του καρκίνου του εντέρου, κάτι που είναι πολύ δύσκολο με συμβατικά μέσα.
Η μυρωδιά του καρκίνου υπάρχει, άλλα δεν γνωρίζουμε τη χημική της σύσταση, εξηγεί ο Dr. Hideto Sonoda από το Kyushu University, Japan στο BBC News, για αυτή τη μυστηριώδη μυρωδιά που μόνο οι σκύλοι εντοπίζουν. Μόνο ο σκύλος ξέρει την απάντηση.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Οι ερευνητές από την Αυστρία ελπίζουν να βρουν αυτήν την απάντηση. Με το να μελετήσουν τον μηχανισμό στη μύτη των σκύλων και τον τρόπο που μυρίζουν, θα μπορέσουν μια μέρα να κατασκευάσουν νέα εργαλεία για τη διάγνωση του καρκίνου. Η ομάδα θέλει να ξεκινήσει μία έρευνα 2 ετών, κατά 10 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη, ώστε να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα.
Ο στόχος είναι να βρούμε τι μυρωδιές εντοπίζουν οι σκύλοι, πρόσθεσε ο Michael Mueller, από το Otto Wagner Hospital, Vienna. Έτσι, οι ερευνητές θα μπορέσουν να φτιάξουν μια “ηλεκτρική μύτη”, για να εντοπίζουν τον καρκίνο σε κλινικό περιβάλλον, χωρίς τη βοήθεια πραγματικών σκύλων.

By