Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Λευκός Οίκος αφαιρεί από τη Ρωσία εμπορικά προνόμια

Η ένταξη της Ρωσίας στο ΣΓΠ αναμένεται αυτή την περίοδο να εγκριθεί εκ νέου από το Κογκρέσο

030614-politics-obama-ukraine

Επίσημη ειδοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο έστειλε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι σχεδιάζει να επιβάλει την αποβολή της Ρωσίας από το λεγόμενο Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), ένα πρόγραμμα που επιτρέπει αδασμολόγητη εισαγωγή ορισμένων εμπορευμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η ένταξη της Ρωσίας στο ΣΓΠ αναμένεται αυτή την περίοδο να εγκριθεί εκ νέου από το Κογκρέσο. Εάν ακυρωθεί, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέπουν πλέον να εισάγονται αγαθά από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα πρώτες ύλες για την κατασκευή χάλυβα, ελαστικών και κεραμικών, να εισάγονται στη χώρα αφορολόγητα. Αντιθέτως, στα εμπορεύματα αυτά θα επιβάλλονται κανονικά δασμοί, που κατά μέσον όρο ανέρχονται στο 3%, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του εκπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και δεν συνδέονται άμεσα με την απόφαση του προέδρου Ομπάμα για το ΣΓΠ, εντούτοις καθιστούν ιδιαίτερα προσήκουσα τη λήψη αυτής της απόφασης αυτή τη στιγμή», ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

By