Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί επιβεβαίωση την έκθεση του ΟΗΕ για τη Συρία

Επιβεβαίωση των αμερικανικών κατηγοριών κατά του καθεστώτος “Ασαντ θεωρεί την έκθεση του ΟΗΕ για τη Συρία ο Λευκός Οίκος.

syria chemical weaponsΗ έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επιβεβαίωσε την επίθεση με χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κατά αμάχων σε προάστιο της Δαμασκού ενισχύει το επιχείρημα των Ηνωμένων Πολιτειών ότι μοναδική υπεύθυνη είναι η συριακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, Σούζαν Ράις ανέφερε σε δήλωσή της ότι τα τεχνικά στοιχεία στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που αναφέρουν ότι το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν που ανιχνεύθηκε ήταν υψηλής ποιότητας και ότι για την εκτόξευση των χημικών χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένος πύραυλος, είναι πολύ σημαντικά.

Σύμφωνα με τη Ράις αυτά τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΗΕ ενισχύουν την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς, καθώς «μόνο αυτό είχε την ικανότητα να εξαπολύσει μια επίθεση με αυτόν τον τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα επιβεβαίωσαν τη  χρήση του αερίου σαρίν κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σε μία πολυαναμενόμενη έκθεση, την οποία εκτός από τι ΗΠΑ θεώρησαν επιβεβαίωση των κατηγοριών κατά του καθεστώτος Άσαντ και η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι: «Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων, από τις επιθέσεις του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν στη Χαλάμπτζα του Ιράκ το 1988».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By