Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Μάκης και οι άλλοι…

Ποιοί παίρνουν θέσεις για την… επόμενη ημέρα στο κόμμα και η στάση Σαμαρά

fosphotos.com
fosphotos.com

Η επιλογή του Μάκη Βορίδη ούτε συνεννοημένη με το Μαξίμου ήταν, ούτε βέβαια και τυχαία. Με μόλις δύο προτάσεις ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έλαβε θέση στο εσωκομματικό σκηνικό ως ένας διακριτός πόλος και έβαλε ακόμη πιο στέρεα θεμέλια για την επόμενη ημέρα.

Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Μάκης Βορίδης φιλοδοξεί να διεκδικήσει, κάποια στιγμή, την ηγεσία του κόμματος στο οποίο προσχώρησε μόλις πριν από ενάμισυ χρόνο. Εκμεταλλευόμενος τη συγκρότησή του, την προβολή από τα ΜΜΕ και την… αμνησία εις ότι αφορά το παρελθόν του, ο Βορίδης επιδιώκει να διαμορφώσει ηγετικό προφίλ με ένα μίγμα οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και πολιτικού πατριωτισμού.

Υπό την έννοια αυτή, όσοι θεωρούν ότι η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να τον αφήσει εκτός κυβέρνηση στον πρόσφατο ανασχηματισμό δεν ήταν τυχαία, ούτε μόνον αποτέλεσμα… καραμπόλας.

Άλλωστε, και ο έτερος… δελφίνος βρέθηκε εκτός σχήματος. Ο λόγος για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, πουλέν των καραμανλικών, ο οποίος απομακρύνθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Στυλιανίδης θεωρείται εξ αυτών που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να μπουν σε μία κούρσα διαδοχής, διαθέτει ισχυρά ερείσματα στο… παλαιοκαραμανλικό σύστημα επιρροής, ωστόσο δεν διαθέτει ισχυρό επικοινωνιακό έρεισμα προκειμένου να δημιουργήσει δυναμική.

Τρίτος στη σειρά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εδώ και μερικές ημέρες κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η επίδοσή του σε αυτή τη θέση θα είναι κρίσιμη καθώς θα δείξει, στην πράξη, αν πέραν από γόνος ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει και τη στόφα να παίξει ρόλο την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Μηχανισμό δεδομένα διαθέτει, ωστόσο όπως φάνηκε και στην εκλογή προέδρου μεταξύ Σαμαρά και Μπακογιάννη, αυτός από μόνος του δεν είναι αρκετος.

Εκ των υπολοίπων στελεχών, αρκετοί θεωρούν ότι ο κ. Νίκος Δένδιας θα μπορούσε να κινηθεί υπό προϋποθέσεις για κάτι ευρύτερο ενώ άγνωστο παραμένει τί θα πράξει και το καραμανλικό σύστημα καθώς παραμένει πάντοτε η εφεδρεία του… Κώστα Καραμανλή και μάλιστα εις διπλούν. Όχι μόνον ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποιος πάντως ουδεμία διάθεση σχετική δείχνει, αλλά και ο εξάδελφός του, γιός του Αχιλλέα, που αναμένεται να είναι μέσα στην επόμενη Βουλή ως βουλευτής Σερρών.

Όλα αυτά βέβαια, αν και συζητούνται στο παρασκήνιο, παραμένουν σχέδια επί χάρτου. Καθώς οι εξελίξεις βρίσκονται, εκ των πραγμάτων, αποκλειστικά στα χέρια του Πρωθυπουργού. Είναι η δική του πορεία, δηλαδή, που θα κρίνει τις εξελιξεις. Και Σαμαρά παρόντος, πάσα (άλλη) αρχή παυσάτω.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By