Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο μεγάλος (Αμερικανός) αδελφός

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Ευρώπη, αλλά και οι αποκαλύψεις, για το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκοπείας Prism, το οποίο παρακολουθούσε θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαίους πολίτες.

nsaΜεταξύ των στόχων του προγράμματος ήταν σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις της εφημερίδας Guardian, σε συνέχεια του δημοσιεύματος του Spiegel, η ελληνική αποστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ των 39 διπλωματικών αποστολών,  που παρακολουθούνταν από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), ήταν επίσης η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Τουρκία.  Η NSA σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα εγκατέστησε μεταξύ άλλων κοριούς σε πρεσβείες και αποστολές στο Οργανισμό.

«Οι εταίροι δεν κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο!», δήλωσε χθες Κυριακή στο Λουξεμβούργο η Eυρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ. «Καθαρότητα, αλήθεια και διαφάνεια: αυτά είναι που μπορούμε και που πρέπει να περιμένουμε από τους φίλους και συμμάχους μας. Οι αμερικανικές εξηγήσεις είναι απαραίτητες και κατεπείγουσες», δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο γάλλος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκαχτ δήλωσε σε βελγικό τηλεοπτικό κανάλι πως, αν οι κατηγορίες αυτές επιβεβαιωθούν, η υπόθεση είναι «πολύ σοβαρή». 

Μπροστά στον κατακλυσμό των εγγράφων που γίνονται γνωστά από τον Αμερικανό πρώην σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν μάλιστα για εν δυνάμει συνέπειες στη διαπραγμάτευση μιας διατλαντικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και στη Γερμανία, όπου ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ κάλεσε την καγκελάριο και αντίπαλο του στις εκλογές “Ανγκελα Μέρκελ να ζητήσει τη διερεύνηση του θέματος. Το αριστερό κόμμα Die Linke ζήτησε από την κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί επίσημη διαμαρτυρία προς τον Αμερικανό πρέσβη, ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε πως η υπόθεση θυμίζει τον Ψυχρό Πόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Spiegel, η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας NSA παρακολουθούσε πάνω από 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία παρακολουθούσε κάθε μήνα η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας NSA, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Σύμφωνα με το άρθρο, τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν τη Γερμανία ως πιθανό στόχο επίθεσης και, παρά το γεγονός πως ήταν ήδη γνωστό ότι γινόταν κάποιου είδους παρακολούθηση, η έκταση της δραστηριότητας και το εύρος κάλυψης δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, καθώς η χώρα -κυρίως η νότια και η δυτική της περιοχή- αποτελούσε κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος για την NSA.

ΥΠΕΞ: Εξετάζουμε τις πληροφορίες

Το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει με προσοχή τις πληροφορίες σχετικά με τις παρακολουθήσεις και ελληνικών διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κωνσταντίνος Κούτρας, διαβεβαιώνοντας πως «αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

«Καταρχήν, δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Κούτρας, για να υπογραμμίσει όμως, ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των διπλωματικών και προξενικών Αρχών.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η διερεύνηση των εν λόγω δημοσιογραφικών πληροφοριών έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, και το περιεχόμενό τους θα εξεταστεί με προσοχή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Der Spiegel

(Visited 1 times, 1 visits today)
By