Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο Ναπολιτάνο σκέφτεται να παραιτηθεί…

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για κυβέρνηση συνασπισμού

 

napolitanoΟρατό είναι πλέον το ενδεχόμενο νέας προσφυγής των Ιταλών στις κάλπες, καθώς, όπως δηλώνει στο Reuters πηγή που πρόσκειται στον πρόεδρο της χώρας, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εξετάζει το σενάριο άμεσης παραίτησης. «Είναι ένα μόνο από τα πιθανά σενάρια» προσθέτει η πηγή.

Σύμφωνα με όλους τους σχολιαστές, ο Ιταλός πρόεδρος έχει δυο εναλλακτικές: ή να αναθέσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο επιλογής του, που να μπορέσει να εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη των κομμάτων ή να αναγγείλει την άμεση παραίτησή του, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες εκλογής του διαδόχου του, που θα κληθεί να αποφασίσει αν πρέπει να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές.

Μάλιστα, και οι περισσότερες ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ο Τζ.Ναπολιτάνο, του οποίου η θητεία λήγει στις 15 Μαΐου, εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης, καθώς το Σύνταγμα εμποδίζει έναν πρόεδρο να διαλύσει το Κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες της θητείας του.

Επισημαίνεται οτι ο 87χρονος πρόεδρος συναντήθηκε με τους αρχηγούς των κυριότερων κομμάτων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο μετεκλογικό χάος.Ωστόσο, οι διαφωνίες και η στάση των κομμάτων έδειξε γρήγορα ότι οι ελπίδες για μια κυβέρνηση συνασπισμού έχουν εξανεμιστεί και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δύσκολα θα αποφευχθεί.

Πάντως, ο Ιταλός πρόεδρος αναμένεται να προχωρήσει, σήμερα, σε ανακοινώσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα.

 

 

By