Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Ολάντ δεν αγαπάει πια τη Μέρκελ

«Ich liebe dich, moi non plus» λέει η Μέρκελ και απαντάει ο Ολάντ στο κοινό εξώφυλλο των εφημερίδων Le Monde και Die Zeit

merkel_hollande800i

Το τέλος του ειδυλλίου μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ προαναγγέλλει ο γαλλο-γερμανκός Τύπος με τους δύο ηγέτες να τρώνε πρωινό με κρουασάν και πρέτζελ.

Σε μία ειδική έκδοση ετοιμάζουν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου τα ένθετα περιοδικά «M» της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» και το περιοδικό της γερμανικής «Die Zeit» τα οποία συνεργάζονται και κυκλοφορούν από κοινού ένα τεύχος έκπληξη για τις γαλλό-γερμανικές σχέσεις.

Παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του Σερζ Γκενσμπούργκ τα περιοδικά κυκλοφορούν με τίτλο «Ich liebe dich, moi non plus» και χρησιμοποιούν σωσίες του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελάριου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εστιάζοντας με χιούμορ και ευρηματικές φωτογραφίες στην άλλοτε ισχυρή σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, οι οποίες διανύουν μια περίοδο παρατεταμένης ψυχρότητας.

Από τους δύο ηγέτες ξαπλωμένους στο κρεβάτι να δοκιμάζουν κρουασάν και πρέτζελ, μέχρι την Άνγκελα Μέρκελ να απολαμβάνει σαμπάνια ξαπλωμένη στα πόδια του Φρανσουά Ολάντ τα δύο περιοδικά των έγκριτων εφημερίδων έχουν προκαλέσει σάλο πριν καν κυκλοφορήσουν.

Με αυτό τον έξυπνο τρόπο τα δύο μέσα ενημέρωσης αποτυπώνουν το γενικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου από την μία έχουμε μία πανίσχυρη Γερμανία και από την άλλη μία αποδυναμωμένη Γαλλία. Η Μέρκελ φαίνεται να είναι πιο δυνατή από ποτέ και να κατέχει την απόλυτη κυριαρχία στην Ε.Ε. και ο Ολάντ σε μία πολύ δύσκολη θέση, όπου η πλειοψηφία των Γάλλων τον αποδοκιμάζει για την πολιτική που ασκεί εντός και εκτός της χώρας και που πολλοί πλέον τον θεωρούν ως πρόεδρο «μίας χρήσης».

Ενώ η γερμανίδα καγκελάριος στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου θριάμβευσε καταλαμβάνοντας το 42,5% του εκλογικού σώματος, τα επόμενα τρία χρόνια για τον Ολάντ, όποτε και λήγει η προεδρική του θητεία, φαντάζουν πολύ δύσκολα, αφού η αγανάκτηση των Γάλλων στο πρόσωπό του μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα. Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι πώς θα κινηθεί μέχρι τη λήξη της θητείας του ο Γάλλος πρόεδρος, που στο τιμόνι του η Γαλλία μοιάζει να βρίσκεται στον… γκρεμό και εντελώς παραγκωνισμένη από την Ευρώπη και τις αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτήν.

Το παιχνίδι με τις υποκλοπές

Χαρακτηριστικό, ακόμη, είναι το γεγονός ότι στο εν λόγω εξώφυλλο κανείς βλέπει ένα κινητό τηλέφωνο να είναι βουτηγμένο μέσα σε ένα ποτήρι γεμάτο νερό. Προφανώς, πρόκειται για την τηλεφωνική συσκευή της Άνγκελας Μέρκελ, η οποία παρακολουθούταν από τον «Μεγάλο Αδελφό» των ΗΠΑ -και όχι μόνο-, κάτι που έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Βερολίνου με Αμερική.

Τέλος, το γεύμα που απολαμβάνουν είναι λιτό και δε μοιάζει καθόλου με το περίφημο γαλλικό πρωινό, γεγονός που παραπέμπει ενδεχομένως στην επικράτηση της πολιτικής λιτότητας της Μέρκελ στην Ευρωζώνη και όχι της πολιτικής ανάπτυξης που υποσχόταν προεκλογικά ο Ολάντ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

(Visited 1 times, 1 visits today)
By