Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Παπανδρέου ξαναχτύπησε

Και κάνει μαθήματα δημοκρατίας

PapandreouΛίγες μέρες αφότου παρέδωσε μαθήματα οικονομίας στους Αμερικανούς ο Γιώργος Παπανδρέου ξαναχτυπά με άρθρο περί δημοκρατίας και άνοδο του «πολιτικού εξτρεμισμού» που εξέθρεψε το πρόγραμμα λιτότητας,  κάτι το οποίο ο ίδιος ωστόσο υπέγραψε για τη χώρα του.

Σε άρθρο του στο CNN με τίτλο «Ανακαλύψτε τη χαμένη τέχνη της δημοκρατίας» τονίζει την ανάγκη συνδυασμού οικονομικών μέτρων αλλά και αναδιανομής της εξουσίας στους πολίτες και επιστροφή στις ρίζες της δημοκρατίας.

«Οι δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν τη στιγμή της αλήθειας. Από την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, οι ηγέτες αγωνίζονται να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες και σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις»

Όπως αναφέρει «οι πολίτες νιώθουν αποξενωμένοι με συμβατικές πολιτικές και ενοχλημένοι από την απουσία δραστικών πολιτικών που εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας. Γι΄αυτό είμαι πεπεισμένος ότι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι απλά να καθορίσουμε οικονομικές λύσεις αλλά να επανεξετάσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

Σε κάθε υγιή δημοκρατία πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε μια ισχυρή κυβέρνηση και ένα εκλογικό σώμα που θα κάνει την κυβέρνηση να λογοδοτεί. Αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί έχουν παγιδευτεί από ειδικά συμφέροντα. Η πολιτική καθοδηγείται από πανίσχυρα λόμπι. Παρά την άνθηση των social media τα μέσα τα ίδια συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στα χέρια λίγων».

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι στη προσπάθεια αναγέννησης των εύθραυστων οικονομιών μετά τη δημοσιονομική κρίση «τα οικονομικά μέτρα πρέπει να συνδυαστούν με δημοκρατικά μέτρα που θα ισορροπούν αυτή την ανισότητα και θα αναδιανείμουν την εξουσία στους πολίτες.

Μια τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει, είναι η Ελλάδα, όπου ένα περιοριστικό πρόγραμμα λιτότητας δόθηκε ως συνταγή λύσης με αντάλλαγμα δάνεια ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Αυτοί που πλήρωσαν το υψηλότερο τίμημα είναι οι φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και οι νέοι Έλληνες που αντιμετωπίζουν ανεργία σε ποσοστό σχεδόν 60%, δεν είναι αυτοί που πρέπει να κατηγορούνται για την κρίση.

Τονίζει, δε, ότι «η λιτότητα δημιούργησε μια αίσθηση αδικίας και έλλειψης δυνατοτήτων που έθρεψε τον πολιτικό εξτρεμισμό στην Ελλάδα» και στρέφει τα βέλη του κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας πως επιλέγουν να δυναμιτίζουν την κοινή γνώμη παρά να εργαστούν από κοινού σε μια κοινή ατζέντα μεταρρυθμίσεων. «Τέτοιος πολιτικός οπορτουνισμός είναι τοξικός», λέει ο Γ. Παπανδρέου και εκτιμά ότι ευθύνεται για την παράταση της κρίσης και τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Αναφέρθηκε εκ νέου στην πολυσυζητημένη πρόταση του για δημοψήφισμα, την οποία εξηγεί πως έκανε προκειμένου να δώσει στο λαό την κυριότητα της διαδικασίας για το πρόγραμμα διάσωσης. «Αν και το δημοψήφισμα δεν έγινε, η πρόταση πίεσε για ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα και οδήγησε σε κυβέρνηση συνεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόσφατη κρίση, καταλήγει, συνιστά λόγο «να ξαναγυρίσουμε στις ρίζες της δημοκρατίας μας» και αναφέρει ότι η πολιτική πρέπει να ξαναγίνει η τέχνη του να φαντάζεται κανείς ένα καλύτερο κόσμο και να βρίσκει τη δύναμη να το κάνει πράξη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By