Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Πρωθυπουργός και ο νταβατζής του Λυκαβηττού

Πως λέγεται όταν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων τουριστών παρακαλά μέσα στο λιοπύρι τον ταξιτζή να τους κατεβάσει από το τελεφερίκ του Λυκαβηττού και εκείνος ζητά…. 14 ευρώ;

Του Αντώνη Τάντουλου

taxiΜόλις πριν από λίγα 24ωρα ο “Ελληνας πρωθυπουργός κατέστησε για μια ακόμη φορά και με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο πως δεν θα ανεχτεί την παραμικρή παραπλάνηση ή κλοπή τουρίστα από τους “Ελληνες ταξιτζήδες.

Θα έπρεπε λοιπόν κάποιος εκ των συνεργατών του να του υποδείξει πως οι «λεονταρισμοί» τέτοιου είδους δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από κούφια λόγια, όταν σε απόσταση λιγότερη των 500 μέτρων σε ευθεία γραμμή από το Μαξίμου (και λίγο παραπάνω από το Υπουργείο Τουρισμού), οι τουρίστες όχι μόνο ληστεύονται συστηματικά με αισχρό τρόπο αλλά γίνονται και κοινωνοί της πραγματικής εικόνας κάποιων τουριστικών επιχειρηματιών…

Και για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, πως λέγεται, όταν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων τουριστών παρακαλά μέσα στο λιοπύρι τον ταξιτζή να τους κατεβάσει από το τελεφερίκ του Λυκαβηττού μέχρι το Σύνταγμα και αυτός να τους γραφεί στα παλιά του τα παπούτσια γιατί πολύ απλά θέλει 14 ευρώ για την κούρσα και δεν του τα δίνουν;

«Κλοπή» θα ήταν η πιο επιεικής απάντηση, ή «μεμονωμένο γεγονός που βέβαια πρέπει να παταχτεί» θα έλεγε ένας κυβερνητικός παράγοντας ή ο εκπρόσωπος του συμπαθούς κλάδου των ταξιτζήδων.

Όποιος όμως παρακολουθήσει από κάπως πιο κοντά την φάμπρικα που έχει στήσει εδώ και χρόνια μια συμμορία ταξιτζήδων στην μικρή πλατεία μπροστά από το εμπορικό και τουριστικό σημείο του τελεφερίκ στο τέλος της οδού Αριστίππου, δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αναληφθεί πως τα όρια της αισχρής ανηθικότητας έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Και βέβαια κάθε συμμορία έχει και ένα αρχηγό που εκτεθεί ταυτόχρονα και χρέη νταβατζή, καθορίζει το ποιος θα πάρει κούρσα, διπλαρώνει τους τουρίστες, δίνει οδηγίες στους παρκαδόρος (άλλο ένα θέμα προς συζήτηση όπως και το καθεστώς που λειτούργει ολόκληρη η επιχείρηση εκμετάλλευσης του τελεφερίκ) και γενικά έχει το κουμάντο.

Ως προς τον τρόπο που κλέβουν τους ταλαιπωρημένους και επί της ουσίας εγκλωβισμένους τουρίστες είναι εύκολη υπόθεση από την στιγμή που νταβατζής δεν αφήνει κανένα ανεξάρτητο ταξί να κάνει πιάτσα στο σημείο, σε πολλές των περιπτώσεων και δια της λεκτικής βίας.

Ο ίδιος «χτυπά» πρώτος ζητώντας για μια διαδρομή 3 ευρώ από 14 ευρώ και εν συνεχεία αν ο τουρίστας δεν τσιμπήσει αρχίζουν τα παζάρια μερί τα 7 ή 8 ευρώ. Πολλές φορές δε παρασύρουν τους πελάτες βάζοντας τους στο ταξί για να τους «ξεφουρνίσουν» την λυπητερή όταν έχουν πια ξεκινήσει και αν δεν δεχτούν τους παρατάνε στην κυριολεξία στο πουθενά και επιστρέφουν βρίζοντας.

Ενώ πάμπολλες είναι οι περιπτώσεις που ξένοι αντιδρούν στις εξωφρενικές ταρίφες εκστομίζοντας κοσμητικά επίθετα περί της Ελληνικές φιλοξενίας και πόσο λάθος έκαναν που πήραν την απόφαση να μας επισκευάζουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Απορίας άξιο είναι τέλος πως ενώ από την πλατεία του τελεφερίκ περιδιαβαίνουν συχνά πυκνά πολιτικοί παράγοντες, βουλευτές και πολλοί υπουργού με επίσημους ή όχι καλεσμένους, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει για χρόνια με την σημείωση πως δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί και τούτω το γνωρίζουν οι αρμόδιοι πάρα πολύ καλά.

Λες και κάποιος τους προστατεύει…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By