Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν στην ορκωμοσία του Ναρέντρα Μόντι

Η πρόσκληση του Μόντι προς τον Σαρίφ ερμηνεύεται ως ένδειξη καλής θέλησης της Ινδίας προς το Πακιστάν

Nawaz-sharif_pakistan

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ έφθασε σήμερα στο Νέο Δελχί για την ορκωμοσία του ινδού ομολόγου του Ναρέντρα Μόντι, σε μια συμβολική κίνηση για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο αντίπαλων γειτονικών χωρών.

Η πρόσκληση του Μόντι προς τον Σαρίφ ερμηνεύεται ως ένδειξη καλής θέλησης της Ινδίας προς το Πακιστάν καθώς για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία του 1947, ο αρχηγός της κυβέρνησης μιας εκ των δύο χωρών παρίσταται στην ορκωμοσία του ομολόγου του.

Ο πακιστανός ηγέτης εμφανίστηκε χαμογελαστός κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, ενώ χαιρέτησε προς την πλευρά όπου βρίσκονταν οι τηλεοπτικές κάμερες.

Ο Σαρίφ που χαιρέτισε «την εντυπωσιακή νίκη» του εθνικιστή ινδουιστή Μόντι στις βουλευτικές εκλογές της Ινδίας πριν από 10 ημέρες, δέχτηκε το Σάββατο επίσημη πρόσκληση της Ινδίας, η οποία εστάλη επίσης σε όλους του ηγέτες των χωρών της νότιας Ασίας.

Ο Μόντι αναμένεται να έχει αύριο συνομιλίες με τον Πακιστανό ομόλογό του σε μια προσπάθεια επανάληψης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, που βρίσκεται σε νεκρό σημείο μετά την επίθεση της Βομβάης το 2008 από ένοπλους Πακιστανούς κατά την οποία 166 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Ινδία και Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε τρεις πολεμικές αναμετρήσεις από το 1947 και δυσπιστία επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών παρά μια μικρή αναθέρμανση των διμερών σχέσεων προς το τέλος της θητείας του απερχόμενου ινδού πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ.

By