Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο πρόεδρος της Κίνας προειδοποιεί την Ασία για τις στρατιωτικές συμμαχίες

Η Κίνα εμπλέκεται σε έντονες διενέξεις με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Νότια Σινική Θάλασσα

china_si ginping

Να μην ενισχύουν τις στρατιωτικές συμμαχίες τους για να αντιμετωπίσουν την Κίνα,  φάνηκε σήμερα να προειδοποιεί ορισμένες χώρες της Ασίας ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, λέγοντας πως αυτό δεν ωφελεί την περιφερειακή ασφάλεια. Ωστόσο υποσχέθηκε επίσης να επιλύσει ειρηνικά τις εδαφικές διενέξεις της Κίνας, οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

«Η ενίσχυση στρατιωτικών συμμαχιών που στοχεύουν εναντίον ενός τρίτου μέρους δεν συμβάλλει στη διατήρηση της κοινής ασφάλειας στην περιοχή», ανέφερε ο Σι σε ομιλία του, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία ορισμένες ασιατικές χώρες επεδίωξαν να επαναβεβαιώσουν τις σχέσεις ασφαλείας που έχουν με την Ουάσινγκτον.

Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στην Ασία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επιδιώξει επίσης να διαβεβαιώσει συμμάχους όπως η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες πως η προ πολλού υπεσχημένη στρατηγική στροφή του προς την Ασία και τον Ειρηνικό, η οποία θεωρείται ευρέως πως έχει στόχο να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, είναι πραγματική.

Ο Σι διατύπωσε τις παρατηρήσεις του σε μια περιφερειακή διάσκεψη στη Σανγκάη μπροστά στον αντιπρόεδρο του Βιετνάμ Νγκουγέν Θι Ντόαν, καθώς και αντιπροσώπους από τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και περισσότερες από 40 άλλες χώρες και οργανισμούς.

Ο κινέζος πρόεδρος δεν κατονόμασε τις ΗΠΑ.

Η Κίνα εμπλέκεται σε έντονες διενέξεις με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο και το Τόκιο βρίσκονται επίσης στα μαχαίρια για διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Ο Σι επεδίωξε να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Κίνας. «Η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στην επιδίωξη της ειρηνικής διευθέτησης των διενέξεων με άλλες χώρες σχετικά με εδαφική κυριαρχία και θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα», δήλωσε.

Ο κινέζος πρόεδρος έκανε την ομιλία του σε συνάντηση της λίγο γνωστής Διάσκεψης για Αλληλεπίδραση και Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

Η Κίνα ανέλαβε τη διοργάνωση του φόρουμ, το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές του 1990 στο Καζακστάν, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το κύρος της στην περιοχή και πέραν αυτής. Στο φόρουμ αυτό συμμετέχουν τόσο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ζωντανά την άφιξη διαφόρων ηγετών για τη συνάντηση, αλλά έκοψε εικόνες όπου ο Σι σφίγγει τα χέρια αντιπροσώπων από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας έτσι την ευαισθησία του θέματος των εδαφικών διενέξεων της Κίνας.

Ο Σι δήλωσε πως η ψυχροπολεμική έννοια της ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία μια χώρα κερδίζει σε βάρος άλλων, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο την ασφάλεια μιας ή μερικών χωρών και να αφήνονται ανασφαλείς οι υπόλοιπες», δήλωσε ο Σι προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να επιδιώκει κανείς την αποκαλούμενη απόλυτη ασφάλεια του ιδίου σε βάρος της ασφάλειας άλλων».

«Καμιά χώρα δεν πρέπει να επιχειρεί να κυριαρχήσει στις υποθέσεις περιφερειακής ασφάλειας», δήλωσε.

Η κινεζική εταιρεία Metallurgical Corp of China Ltd (MCC) ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερις εργαζόμενοί της σε εργοτάξιο στο Βιετνάμ σκοτώθηκαν και 126 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των αντικινεζικών διαδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας.

Οι κυβερνήσεις της Κίνας και του Βιετνάμ είχαν κάνει λόγο για δύο νεκρούς και 100 ή περισσότερους τραυματίες.

By