Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Σαμαράς δεσμεύεται για αφορολόγητο πετρέλαιο προς τους αγρότες

Μέσα στο καλοκαίρι θα υλοποιηθούν κάποια από τα μέτρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός

samaras900

Την κυβερνητική υπόσχεση για αφορολόγητο πετρέλαιο για παραγωγικούς σκοπούς έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε αγρότες στους οποίους μίλησε την Τρίτη από τη Μυτιλήνη.

Ο πρωθυπουργός  ανέφερε πως «ήδη προχωρούμε όλες τις προετοιμασίες, ώστε από την επόμενη χρονιά να λειτουργήσει η κάρτα πετρελαίου των αγροτών. Παλιά μου δέσμευση, που χρειάστηκε χρόνο για να υλοποιηθεί. Αλλά τώρα βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία. Όλοι οι αγρότες θα έχουν καταγεγραμμένα τα αγροτικά μηχανήματά τους και τις καλλιεργητικές τους ανάγκες. Και θα παίρνουν αυτόματα αφορολόγητο πετρέλαιο, για τους παραγωγικούς σκοπούς που απασχολούν τα μηχανήματά τους».

Ο κ. Σαμαράς όμως υποσχέθηκε και πιο άμεσες ενισχύσεις, που σχετίζονται με το κόστος εργασίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

– Μειώνουμε το κόστος που πληρώνουμε σήμερα στους μετανάστες εργάτες, δηλαδή τους ξένους εργάτες που απασχολούνται νόμιμα σε αγροτικές εργασίας ως εποχιακοί.

– Μειώνεται πολύ κάτω από το μισό, το κόστος της βίζας που πληρώνουν στα ελληνικά προξενεία του εξωτερικού.

– Μειώνεται πολύ η ασφάλισή τους. Στην αρχή στα δύο τρίτα και λίγο αργότερα κάτω από το μισό. Δηλαδή, τελικά θα ασφαλίζονται μόνο για υγεία, όχι για σύνταξη.

– Και τέλος, δημιουργείται μια ευελιξία, ώστε να καταβάλλονται εισφορές για τα πραγματικά μεροκάματά τους. Κι όχι προκαταβολικά για τρεις μήνες, όσο κι αν δουλέψουν στο μεταξύ.

Συμπλήρωσε ότι αυτά θα γίνουν άμεσα. «Στις επόμενες εβδομάδες βγαίνουν οι διοικητικές αποφάσεις που χρειάζονται. Και ολοκληρώνονται με την κύρωση της νέας κοινοτικής οδηγίας ως τα τέλη Ιουνίου. Από την 1η Ιουλίου το κόστος των νόμιμων ξένων εποχιακών εργατών πέφτει πολύ κάτω από το μισό» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε και πιο άμεσες ενισχύσεις που σχετίζονται με το κόστος εργασίας και ανέφερε: «Ό,τι δεν έγινε για την πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες -ό,τι έγινε παντού αλλού στην Ευρώπη και στον κόσμο- θα γίνει τώρα και στη χώρα μας. Κι όση απόσταση χάσαμε, θα την καλύψουμε τρέχοντας! Κι αν μείναμε απελπιστικά πίσω όλα αυτά τα χρόνια, σε λίγο δεν θα υστερούμε από κανένα».

Την Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου για την Περιφέρεια Αττικής Γιώργου Κουμουτσάκου στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο και την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

 

By