Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Σαμαράς στη Βιέννη

Στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βιέννη, στρέφεται το ενδιαφέρον λίγες ώρες πριν την τρίτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ, που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

fosphotos.com | Consilium of the EE
fosphotos.com | Consilium of the EE

Το Βερολίνο έχει διαμηνύσει κατ” επανάληψη τις τελευταίες δέκα ημέρες την αντίθεση του στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και παρακολουθούσε με ανησυχία τις εξελίξεις στο θέμα της ΕΡΤ. Την περασμένη Κυριακή, η κ.Μέρκελ είχε μάλιστα τηλεφωνική συνομιλία με τον κ.Σαμαρά, μετά την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η καγκελάριος δήλωσε τη στήριξη της στη «μεταρρυθμιστική βούληση» της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτό που ενδιαφέρει στην πραγματικότητα η κ.Μέρκελ είναι να παραμείνει ζωντανή η τρικομματική πάση θυσία, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου. Για αυτό και το Βερολίνο απέφυγε διακριτικά να πάρει θέση επί της ουσίας του ζητήματος της ΕΡΤ, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις και αρνητικά δημοσιεύματα και στη Γερμανία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της καγκελαρίας πως η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τους στόχους του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, αλλά τα μέσα τα επιλέγει η Αθήνα.

Με δεδομένο ότι χθες δεν μπήκε οριστικό τέλος στην κυβερνητική κρίση και εν αναμονή της αποψινής σύσκεψης, αμέσως μετά την επιστροφή του κ.Σαμαρά από τη Βιέννη, ένα ενδεχόμενο τετ α τετ του πρωθυπουργού με την κ.Μέρκελ -το οποίο πάντως δεν είχε «κλείσει» εκ των προτέρων- αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να ζητήσει από τον κ.Σαμαρά ενημέρωση σχετικά με το πόσο κοντά βρίσκεται σε μία συμφωνία «επανεκκίνησης» της τρικομματικής και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Στη Σύνοδο του ΕΛΚ συμμετέχουν και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που επίσης ενδιαφέρονται να μάθουν τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Καθώς ουδείς στην Ευρώπη επιθυμεί να μπει η Ελλάδα σε εκλογικές περιπέτειες, ο κ.Σαμαράς θα πρέπει να πείσει το ΕΛΚ ότι ο ίδιος θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τις εκλογές, ζητώντας υποστήριξη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By