Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Στουρνάρας για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση

Διαφωνίες για το αν το ζήτημα θα λυθεί εντός της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ

stournaras2

Συναινετική στάση κράτησε ο  υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ως προεδρεύων του Ecofin της Τρίτης στο ζήτημα των αντιδράσεων που εγείρει η Ευρωβουλή στη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης τραπεζών με τη μέθοδο της διακυβερνητικής διαδικασίας.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμες τις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Εcofin, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, επισημαίνοντας ότι η Ελληνική Προεδρία είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα ανοικτά θέματα με Ευρωβουλή, ενώ έχει δεσμευθεί να κάνει τα πάντα για την έγκαιρη λήψη της απόφασης.

Η απόφαση για τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης τραπεζών πρέπει να ληφθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ώστε να προλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να την επικυρώσει στην τελευταία Ολομέλεια τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις ωστόσο μεταξύ μελών της Ευρωβουλής Κοινοβουλίου συγκλίνουν ότι είναι ανέφικτος ο στόχος της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης εντός της ελληνικής Προεδρίας. Κι αυτό επειδή το νομοθετικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να διακοπεί λόγω ευρωεκλογών με αποτέλεσμα η ελληνική Προεδρία να μην έχει στη διάθεσή της ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η βασική ένσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορά στην απόφαση για τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών με τη μέθοδο της διακυβερνητικής διαδικασίας την οποία πρέπει να σημειωθεί πως επέβαλε η Γερμανία.

Η Ευρωβουλή επιδιώκει το ταμείο να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και  να λειτουργεί με βάση τους κοινοτικούς κανόνες, ενώ αμφισβητεί την προωθούμενη διαδικασία για το πώς θα αποφασίζεται το πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης.

Η Ευρωβουλή προειδοποίησε ότι εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά της, τότε θα ψηφίσει στην ολομέλεια την αρχική πρόταση της Κομισιόν, την οποία θεωρεί ικανοποιητική δεδομένου ότι η εν λόγω πρόταση προέβλεπε τη ένταξη του ταμείου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λήψη απόφασης για την εξυγίανση μια τράπεζας από την ίδια.

Ο Γιάννης Στουρνάρας διευκρίνισε ότι η ελληνική Προεδρία κινείται στη βάση της σχετικής εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου και ότι δεν μπορεί να αποκλίνει από το πνεύμα της εντολής αυτής, ερχόμενος έτσι εμμέσως σε αντιπαράθεση με τη γερμανική θέση.

Ο αρμόδιος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ υιοθέτησε την ίδια στάση με τον κ. Στουρνάρα και ζήτησε ευελιξία των κρατών μελών για εξεύρεση συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By