Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή για προστασία από κατασχέσεις

Προκειμένου να μένουν ανέγγιχτα τα χρήματα των μισθών και συντάξεων για οφειλές του Δημοσίου

ATMΟδηγία προς τους πολίτες προκειμένου να προστατεύσουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους από το ενδεχόμενο κατασχέσεων σε περίπτωση που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η εφορία θα μπορούν να κατασχέτει χρήματα υπέρ του δημοσίου σε περίπτωση οφειλών των δικαιούχων των τραπεζικών λογαριασμών εφόσον δεν «σηκώσουν» τα χρήματα μέσα στο πρώτο 24ωρο από την κατάθεσή τους (μισθοί – συντάξεις) καθώς θα θεωρούνται καταθέσεις αναφέρει: «Nα προβούν άμεσα οι καταθέτες σε δήλωση προς εκείνη την τράπεζα που τηρούν λογαριασμό, για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό τους λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό, προκειμένου να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4161/2013».

Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι έχει γίνει αποδέκτης αναφορών καταθετών εναντίον τραπεζών σχετικά με κατασχέσεις ή συμψηφισμούς καταθέσεών τους για εξόφληση χρεών τους προς τράπεζες.

«Χέρι» σε περισσότερους από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων έχει βάλει η εφορία από την αρχή του έτους για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Τα αιτήματα που έχουν δεχθεί και έχουν εκτελέσει οι τράπεζες από τις αρχές του έτους εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 130%, γεγονός που δείχνει ότι μια καταιγίδα κατασχέσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να τονώσει τα δημόσια έσοδα.

Αντιμέτωποι με μαζικά αιτήματα κατασχέσεων λογαριασμών ακόμη και για οφειλές της τάξης των πέντε και δέκα ευρώ βρίσκονται πολίτες και τράπεζες, με τις τελευταίες να προσπαθούν να βάλουν φρένο σε αυτή την τακτική. Στόχος είναι να μπει ένα κατώτατο όριο για παράδειγμα 50 ευρώ κάτω από το οποίο δεν θα διεκπεραιώνονται κατασχέσεις, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πανικός στους καταθέτες.

Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους, τραπεζικοί κύκλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ενδέχεται να έχουν γίνει λάθη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By