Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο Τζόρτζ Σόρος ζέστανε τα σχολεία

Δωρεά δεκάδων τόνων πετρελαίου σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Νάουσα – Οι αντιδράσεις των γονέων στη Νάουσα που είπαν «όχι» στη δωρεά και η παρέμβαση του Δημάρχου

Την ώρα που οι μαθητές στα δημόσια σχολεία της χώρας κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες λόγω της έλλειψης πετρελαίου και οι δημοτικές αρχές αδυνατούν να καλύψουν το δυσβάσταχτο κόστος, το ίδρυμα Open Society Foundation που ίδρυσε ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής κ. Τζορτζ Σόρος προσφέρει χορηγίες εκατομμυρίων ευρώ σε πετρέλαιο… και ζεσταίνει τα Ελληνόπουλα.

Με χρήματα και δωρεές του κ. Σόρος γέμισαν φέτος οι δεξαμενές πετρελαίου αρκετών σχολείων των δύο μεγαλύτερων δήμων της χώρας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τις αρχές Μαρτίου του 2013 αποδέχτηκε προσφορά 90 τόνων πετρελαίου για σχολεία και ιδρύματα ενώ ακολούθησε και ο Δήμος Αθήνας με 40 συνολικά τόνους.

neo-kourema-kai-allagi-stasis-apo-ti-germania-zitei-o-tzsoros

Σειρά τώρα έχει και ο Δήμος Νάουσας του νομού Ημαθίας αφού κι εκεί τα παιδιά αναγκάζονται να παρακολουθούν μαθήματα σε αίθουσες με πολικές θερμοκρασίες. Ο δήμαρχος της πόλης, κ. Τάσος Καραμπατζός, παρά τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες των γονιών επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του ιδρύματος και ζήτησε την προμήθεια πετρελαίου για τα σχολεία της περιοχής.

«Γνωρίζαμε πως έχει ήδη δοθεί πετρέλαιο στον Δήμο Θεσσαλονίκης και αποφασίσαμε να ζητήσουμε κι εμείς. Επικοινωνήσαμε και απευθύναμε ένα προφορικό αίτημα το οποίο ήδη εγκρίθηκε και αναμένουμε την προμήθεια 20 τόνων πετρελαίου. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η θερμοκρασία στη Νάουσα είναι -2 βαθμοί Κελσίου και τα καλοριφέρ του σχολείου ανάβουν μόνο δύο ώρες για να μην τελειώσει το πετρέλαιο.

Κάποιοι από τους γονείς αντιδρούν και δεν αποδέχονται τη βοήθεια του ιδρύματος Open Society Foundation. Μιλούν για δημόσια σχολεία τα οποία δεν πρέπει να στηρίζονται σε χορηγίες ιδιωτών. Εγώ θα προχωρήσω κανονικά και αυτό οφείλω να κάνω για να βάλουμε πετρέλαιο και να ζεσταθούν τα παιδιά», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος Νάουσας.

Εκτός από τους γονείς των παιδιών στη Νάουσα υπάρχουν και πολλοί άλλοι οι οποίοι διαφωνούν κάθετα με την οικονομική βοήθεια που επιδιώκει να προσφέρει ο μεγαλοεπενδυτής κ. Σόρος. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής του δήμου, η πλειοψηφία αποδέχτηκε την κίνηση, με επιφύλαξη όμως λόγω της «φιλοσκοπιανής» του στάσης.

Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, μέλος της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, «υπήρχε μια επιστολή από το ίδρυμα του Σόρος, στην οποία γινόταν λόγος για προσφορά πετρελαίου. Το συζητήσαμε στην επιτροπή όπου συμμετέχω και αποδεχτήκαμε τελικά να παραλάβουμε 90 τόνους για σχολεία και κάποια ιδρύματα.

Η δική μου τοποθέτηση ήταν ότι ναι μεν δεχόμαστε την προσφορά, επισήμανα όμως ότι ο Σόρος έχει τοποθετηθεί στο θέμα των Σκοπίων με δυσμενή τρόπο για την Ελλάδα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γιατί μέσα στο κείμενο του ιδρύματος, ότι σκοπός τους ήταν να διαμορφωθεί ένα δίκτυο ΜΚΟ στην Ελλάδα με στόχο ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, με προβλημάτισε. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από αυτό. Είμαι γενικά κουμπωμένος με τον συγκεκριμένο χρηματιστή».

Η επιστολή του ιδρύματος

Τον Οκτώβριο του 2012, το Open Society Foundations και ο ιδρυτής του, κ. Σόρος, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για την ενίσχυση των προσπαθειών που ήδη υλοποιούνται και που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αναγκών σε ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση.

Το πρόγραμμα αυτό, που ονομάζεται Solidarity Net (Δίκτυο Αλληλεγγύης), έχει ως στόχο να λειτουργήσει Κέντρα Αλληλεγγύης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τους επόμενους μήνες. Τα Κέντρα Αλληλεγγύης θα λειτουργούν ως κόμβοι για τοπικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιούνται μέσα στα κέντρα αυτά, παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών όπως ιατρικής βοήθειας, νομικής υποστήριξης σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο έξωσης ή χρεοκοπίας, καθώς και επαγγελματικής αποκατάστασης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By