Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο φόρος ακινήτων ξεσηκώνει την αντιπολίτευση

Τα βέλη της στην κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στρέφει η αντιπολίτευση

foros_akinitwn647

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «περιορίζεται σε επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς που φανερώνουν ακόμα περισσότερο την πολιτική της γύμνια και στρώνουν το έδαφος για ακόμα πιο βάναυσα και αντικοινωνικά μέτρα».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, η ανώμαλη προσγείωση από το success story του πρωτογενούς πλεονάσματος στη σκληρή πραγματικότητα της μνημονιακής καταστροφής, δεν εξωραΐζεται από κακοστημένες θεατρικές παραστάσεις κυβερνητικών βουλευτών και ειδικά όταν αυτές έχουν ως αποτέλεσμα -στην καλύτερη των περιπτώσεων- τη διατήρηση του αιώνια προσωρινού χαρατσιού της ΔΕΗ.

Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά άλλο ένα παράδειγμα φορολογικής εξόντωσης των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων, την ίδια στιγμή που μένουν στο απυρόβλητο οι πλούσιοι και οι μεγαλοφοροφυγάδες.

Αποτελεί επίσης, τη χειρότερη διάψευση των προσδοκιών που καλλιεργεί η κυβέρνηση περί τέλους των μνημονίων και ανάκαμψης, αφού όντας αντιμέτωπη με τα στρατηγικά της αδιέξοδα, η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να ψελλίσει έστω την οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση, συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς δήλωσε: «Η φαρσοκωμωδία του Δάντη με το φορομπηχτικό νομοσχέδιο για τα αστικά ακίνητα και την αγροτική γη συνεχίζεται αμείωτη από τον μνημονιακό θίασο, που πρέπει να γνωρίζει ότι ο εξαθλιωμένος ελληνικός λαός δεν πρόκειται να παρακολουθήσει ως απλός θεατής το έργο που παίζεται σε βάρος του».

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Το προσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων περιλαμβάνει μεγάλες στρεβλώσεις ως προς την φορολογία των αγροτεμαχίων».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υψηλότερος συντελεστής χρήσης υπάρχει στην ελαιοκαλλιέργεια και τις δενδροκαλλιέργειες, δηλαδή τους κλάδους που δίνουν έντονα εξαγώγιμα προϊόντα (π.χ. η ελιά, το λάδι, τα ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή) και μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

» Η αγροτική ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η μείωση των ελλειμμάτων δεν μπορούν να έλθουν με ωραία λόγια, απαιτούνται άμεσα μέτρα μείωσης και όχι αύξησης του κόστους παραγωγής».

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον φόρο ακινήτων, ζήτησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό «αποτελεί πλέον λαϊκή απαίτηση».

Άλλωστε, είπε, πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, πλήττονται οι αγρότες, πλήττονται οι αυτοαπασχολούμενοι και πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα κάθε φόρος στην πρώτη κατοικία, στην κατοικία των εργαζομένων» και πως «πρέπει να φορολογηθεί και μάλιστα να αυξηθεί η φορολογία τού μεγάλου κεφαλαίου, καθώς και να φορολογηθεί αποκλειστικά η μεγάλη ακίνητη περιουσία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By