Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο χαμένος τα παίρνει όλα;

Μετά τη δυσπιστία ο απολογισμός και η μονομαχία στο Ελ Πάσο των ναυπηγείων

tsipras_vouli768

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας και την εξασφάλιση από την πλευρά του κυβερνητικού συνασπισμού της ψήφου εμπιστοσύνης, στο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τον απολογισμό του τριημέρου, με το πρόσημο να εκτιμούν μέχρι στιγμής πως είναι θετικό.

Από την Κουμουνδούρου στέκονται στον πολιτικό διάλογο που μετά από το καλοκαίρι επετεύχθη μέσα από την πρόταση δυσπιστίας. Ειδικά το βράδυ της Κυριακής με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, πριν την ψήφο εμπιστοσύνης το θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη. Ωστόσο από το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός επίτηδες στην ομιλία του αρκέστηκε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και ελάχιστα αναφέρθηκε στην ουσία της πρότασης μομφής, δηλαδή το μέτωπο της οικονομίας και το έλλειμμα δημοκρατίας, για το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση η Κουμουνδούρου.

Η κυβέρνηση βγήκε λαβωμένη μέσα από την ψηφοφορία, αφού η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη τόλμησε να «βγει από το μαντρί», ενώ με την επιστολή της ουσιαστικά επικύρωσε όλες τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κυβερνητικό συνασπισμό για την ακολουθούμενη πολιτική. Ως εκ τούτου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν «πύρρειο» τη νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς πλέον αριθμεί έναν λιγότερο βουλευτή στην κοινοβουλευτική διελκυστίνδα. Μάλιστα, ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού, της εξεταστικής για τα υποβρύχια και τα νέα μέτρα, από την Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν και νέες διαφοροποιήσεις που θα φέρουν σε οριακή πλειοψηφία την κυβέρνηση Σαμαρά. Με λίγα λόγια από την Κουμουνδούρου εκτιμούν πως οι καρποί της πρότασης δυσπιστίας δεν τελείωσαν το βράδυ της Κυριακής αλλά θα ωριμάσουν σύντομα και προσβλέπουν σε μεσοπρόθεσμα πολιτικά και κοινοβουλευτικά οφέλη.

Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί στις τάξεις της Κουμουνδούρου για την μικρή ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όπως είχε τονίσει το thepaper.gr , στο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκαν την κοινωνική νομιμοποίηση της πρότασης δυσπιστίας μέσα από μία μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πράγμα το οποίο σε απόλυτες τιμές και κρίνοντας από τον κόσμο στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή το βράδυ δεν κατάφεραν. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί τα μάλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο θεωρούν ότι οι επικείμενες ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας με τα νέα μέτρα αλλά και τον προϋπολογισμό του Νοεμβρίου θα αφυπνίσουν τον κόσμο.

Μονομαχία στο Ελ Πάσο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Socialist party leader Evangelos Venizel

Στο ΣΥΡΙΖΑ πλέον, μετά και το κάλεσμα για «μονομαχία» του Ευάγγελου Βενιζέλου με φόντο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, περνούν στην τελική φάση επεξεργασίας της πρότασης για εξεταστική επιτροπή. Από την Κουμουνδούρου αξιολογούν ως «κούφιες απειλές» τις βολές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τις αναφορές του σε «εξυπηρετούμενα συμφέροντα» και σημειώνουν χαρακτηριστικά «εφόσον έχει όλα αυτά τα κρυφά όπλα που επικαλέστηκε δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να συσταθεί εξεταστική για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Από τα όσα ακούστηκαν χθες πάντως από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικαλέστηκαν «κρυφά χαρτιά», γεγονός το οποίο προλειαίνει το έδαφος για εκπλήξεις κατά τη συζήτηση της πρότασης που σύντομα θα έρθει στη Βουλή. Πάντως, αυτό που πρέπει να θεωρείται βέβαιο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η σκληρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα κλιμακωθεί, καθώς εκτιμούν ότι βάλλοντάς τον μπορούν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τόσο από τη στάση και τις κορώνες των πολιτικών αρχηγών, όσο και από το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, που μυρίζει «μπαρούτι» σε συνδυασμό με την πολιτική ατζέντα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θεωρείται βέβαιο πως το τελευταίο δίμηνο του έτους θα είναι καυτό και θα βάλει σε μεγάλες δοκιμασίες τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το μείζον στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι να δικαιωθεί μακροπρόθεσμα από την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By