Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο χιονιάς γονατίζει τις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 22 νεκροί και τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες και τη λειτουργία της καθημερινότητας από τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων

snow600_140213

Σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες κλειστές, ματαιώσεις δρομολογίων των λεωφορείων, προβλήματα στις αερομεταφορές, κυκλοφορία σχεδόν αδύνατη σε ορισμένες περιοχές: η Ουάσιγκτον ξύπνησε με ένα παχύ στρώμα χιονιού να την έχει καλύψει.

Μια χειμερινή καταιγίδα σαρώνει τα ανατολικά των ΗΠΑ και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων, κυρίως σε τροχαία δυστυχήματα.

Αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα ήδη οξύτατου για τις ανατολικές πολιτείες της Αμερικής έπληξε πρώτα, από την Τετάρτη, την Τζόρτζια, τη Νότια Καρολίνα και τη Βόρεια Καρολίνα, πριν μετακινηθεί προς τα βόρεια της χώρας.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν και την Πέμπτη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightware.Com, περισσότερες από 4500 πτήσεις ακυρώθηκαν το πρωί προς ή από τις ΗΠΑ, ενώ την Τετάρτη τουλάχιστον 3700. Η εταιρεία Amtrak που διαχειρίζεται την κυκλοφορία των τρένων επίσης ματαίωσε ορισμένα δρομολόγια.

Στην Ουάσιγκτον η κυκλοφορία είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της ποσότητας χιονιού που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας και έφθασε στο ύψος των περίπου 40 εκατοστών.

Οι οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο κέντρο της πόλης ήταν το πρωί σχεδόν άδειες και οι ελάχιστοι πεζοί που πήγαιναν στις δουλειές τους έπρεπε να αντιμετωπίσουν την πυκνή χιονόπτωση και να κυκλοφορούν στους δρόμους, ώστε να αποφύγουν τα πεζοδρόμια, που είχαν καλυφθεί από παγετό και χιόνι.

Σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα παρέμειναν στην πλειονότητά τους κλειστά. Τα λεωφορεία δεν κυκλοφόρησαν.

snow600_140214ii

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (ΝWS) είχε προειδοποιήσει εδώ και πολλές ημέρες για το σχηματισμό ενός «γιγάντιου θόλου» ρευμάτων ψυχρού αέρα που προέρχονται από την Αρκτική, ο οποίος θα φθάσει πάνω από τις ανατολικές πολιτείες της Αμερικής προκαλώντας μια «παγωμένη καταιγίδα» ικανή να παραλύσει πολλές πολιτείες, από τη Τζόρτζια και την Νότια Καρολίνα έως τις περιοχές βορειότερα.

«Οι συγκεντρώσεις πάγου θα είναι απίστευτες, αν όχι ιστορικές» υπογράμμισε η υπηρεσία. «Εάν πρέπει να οδηγήσετε, να προβλέψετε να πάρετε μαζί σας έναν φακό επιπλέον, όπως και νερό και τρόφιμα στα οχήματά σας» προειδοποίησε επίσης.

snow603._140214

Χιλιάδες οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία υπογράμμισε ότι η χιονοθύελλα θα μετατοπιστεί προς τα βορειοανατολικά των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ημέρας και την Παρασκευή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κηρύξει την Τετάρτη την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε 45 κομητείες της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνα, μία απόφαση που επιτρέπει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων να αναλάβουν δράση.

Στη βόρεια Καρολίνα, όπου ο καιρός είναι συνήθως πιο ήπιος, οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους, όπου χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα ακινητοποιημένα οχήματα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Πατ Μακόρι προειδοποίησε τους πολίτες να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω και να κοιμούνται ακόμα και στον τόπο εργασίας τους: «Εάν βρίσκεστε σε μια περιοχή ασφαλή και ζεστή, να παραμείνετε εκεί» δήλωσε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) εγκατέστησε ένα εθνικό κέντρο συντονισμού στην Ουάσιγκτον, όπως και ένα περιφερειακό ανάλογο κέντρο στην Ατλάντα. Γεννήτριες, γεύματα, νερό και κουβέρτες θα διατίθενται προς τους πολίτες στην Ογκάστα της Τζόρτζια.

snow640_140214

By