Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Ωνάσης το έπινε, οι επενδυτές το… ρευστοποιούν

Το status symbol του ’60 εκτίναξε πριν δυο 24ωρα το wine market του Λονδίνου!

Elizabeth-Taylor-and-Richard-Burton-with-Aristotle-Onassis-and-his-son-aristoteles-onassis-34494000-620-388

Της Λητώς Μησιακούλη

Ηταν στη δεκαετία του ’60, όταν ο Henri Soule, ιδιοκτήτης του ξακουστού εστιατορίου Pavillon στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να εντάξει στη λίστα κρασιών του το Chateau Petrus. Εκείνη την περίοδο στο εστιατόριο σύχναζε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Είχε μάλιστα το εξής συνήθειο: έκανε κράτηση για κάποιο γωνιακό τραπέζι, και στην παραγγελία του πάντα θα υπήρχαν φιάλες Chateu Petrus. Άντρες που είχαν πρότυπο τον Ωνάση, έκαναν ακριβώς τα ίδια. Αγκαζέ με καλοντυμένες γυναίκες, κάθονταν σε κάποιο τραπέζι του Pavillon ζώντας για τη στιγμή που ο σερβιτόρος θα τους παρουσίαζε ένα Chateau Petrus και θα ρωτούσε: «Θα δοκιμάσετε;». Τότε εκείνοι, ως…  Ωνάσηδες, έφερναν το ποτήρι στην άκρη της μύτης τους, ξέροντας πως οι βαμμένες βλεφαρίδες απέναντι, θα «πέσουν» παρακολουθώντας κάθε κίνηση…
Ο Ωνάσης είχε δημιουργήσει το νούμερα ένα status symbol.Οι γνώστες άλλωστε θυμούνται ότι κατά τη δεκαετία του ’60, το Petrus γνώρισε τεράστια ανάπτυξη.

Από το Pavillon στα… salerooms!
Από χτες, στα γραφεία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο, τα στελέχη ακόμα συζητούν τον τζίρο από την τελευταία δημοπρασία εκλεκτών και σπάνιων κρασιών: 2.306.549 λίρες!
Ηταν η πρώτη φορά που κατάφεραν να κλείσουν συμφωνία για τις πιο δυσεύρετες ετικέτες όπως Petrus, Latour a Pomerol του ’64, φέρνοντας νέα επίπεδα στο wine market του Λονδίνου.

Όπως δήλωσαν οι ειδικοί του Wine Department, είδαν τα αποτελέσματα ενός από τα πιο σημαντικά sales σπάνιων κρασιών που είχαν δει τα τελευταία τριάντα χρόνια!
Πρόκειται για 300 περίπου φιάλες προερχόμενες από τη συλλογή της Madame Lacoste-Loubat απόγονος της φημισμένης οικογένειας κροίσων Loubat κάποτε ιδιοκτήτες του ομώνυμου ξενοδοχείου στη Γαλλία.

Στην κορυφή
Τη μεγαλύτερη τιμή έπιασε μια φιάλη Chateau Petrus Pomerol του ’64. Η εκτίμησή του είχε 6.200 με 7.500 λίρες και πουλήθηκε για 47.000 λίρες!
«Το άρωμά του είναι γλυκό… Η γεύση του μαγική… φίνα, με απαλές τανίνες και με διάρκεια…». Ετσι περιγράφουν οι ειδικοί τη γεύση του Petrus, με τους επενδυτές να μη δίνουν δεκάρα για όλα αυτά, και να υπολογίζουν απλώς την επόμενη εκτόξευση…

wine petrus

(Visited 1 times, 1 visits today)
By