Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πάλι εκλογές στην Ιταλία;

Τελεσίγραφο Μπερσάνι σε Γκρίλο : Συγκυβερνούμε ή πάμε σε εκλογές

Να μεταφέρει στους ώμους του Π.Γκρίλο την ευθύνη της αποτυχίας συγκρότησης κυβέρνησης στην Ιταλία η ακόμη και το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης επιχειρεί ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Ο αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που συγκέντρωσε ποσοστό 25% στις εκλογές καλείται να πεί «ναί» ή «όχι» στην πρόταση Μπερσάνι για συγκρότηση κυβέρνησης που τίθεται με «τελεσιγραφικό» τρόπο.

GRILLO2Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του του αρχηγού του κεντροαριστερού συνασπισμού (που πρώτευσε στις εκλογές χωρίς όμως να ελέγχει την Γερουσία): «Πρέπει ο Γκρίλο να πει τι θέλει, αλλιώς πάμε όλοι σπίτια μας»!

Προαναγγέλλει με αυτό τον τρόπο νέα προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τον Π.Γκρίλο. Ο Π.Μπερσάνι απορρίπτει τόσο την προοπτική της συγκρότησης κυβέρνησης με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και την πιθανότητα κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας με τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Επίσης δεν προκρίνει την δημιουργία κυβέρνησης μειοψηφίας, αφού χωρίς τον έλεγχο της Γερουσίας δεν θα είναι δυνατή ή άσκηση εξουσίας για μία τέτοια κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής πάντως ο Π.Γκρίλλο έχει τονίσει επανειλλειμένα σε δηλώσεις του πως δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει «με τα παραδοσιακά κόμματα» αποδεχόμενος πάντως να στηρίξει νομοσχέδια που συμφωνούν με τις αρχές του κόμματός του.[space size=»30″]

 

By