Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάμε στο φεγγάρι;

Ένας εκτυπωτής κατασκευάζει σεληνιακές βάσεις!

Moon-BlueΣύντομα το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» δεν θα ανήκει από ότι φαίνεται στη σφαίρα της ουτοπίας. Ο Ενρίκο Ντίνι από τη βρετανική εταιρία Monolite έχει αναλάβει να κάνει πραγματικότητα την κατασκευή σεληνιακών βάσεων. Είναι μηχανικός και έχει δημιουργήσει το D-Shape , τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο εκτυπωτή στον κόσμο, που έχει ήδη κατασκευάσει μικρά κτίρια από ψαμμίτη στη γη. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους μελλοντικούς εποίκους της Σελήνης να μένουν σε κατασκευές που θα αντέχουν στις ηλιακές καταιγίδες και τους μικρομετεωρίτες.

«Η αρχή λειτουργίας του τρισδιάστατου εκτυπωτή είναι εξαιρετικά απλή. Είναι ένα μηχάνημα που απελευθερώνει πολύ λεπτά στρώματα άμμου, 5 μμ πάχους. Στη συνέχεια ψεκάζει με μια ρευστή συνδετική ουσία, ένα είδος αλατισμένου νερού, τσιμεντοποιώντας την άμμο, στις πλευρές που έχουμε τις ενώσεις του κτιρίου», αναφέρει ο Ιταλός μηχανικός στο Euronews.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος σε συνεργασία με το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο του Νόρμαν Φόστερ. Η σεληνιακή βάση που θα δημιουργηθεί θα προστατεύεται από ένα κέλυφος, που θα στηρίζεται στην τεχνολογία που έχει εισάγει ο Ενρίκο Ντίνι.

«Θα υπάρχει ένα πολύ σκληρό, σταθερό κέλυφος, ένα κυλινδρικό στοιχείο που θα το φέρνουμε από τη Γη, και μέσα από αυτό θα μπορούμε να έχουμε μια φουσκωτή βάση. Και αυτό που θα έχουμε, πάνω σ’ αυτό το φουσκωτό, που θα είναι ένα είδος υποστηρικτικής δομής είναι μικρά ρομπότ, που θα εκτυπώνουν παντού αυτό το φουσκωτό υλικό. Αυτό θα δημιουργήσει το κέλυφος, την κατασκευή που θα μας προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, τις ακτίνες γάμμα και τις βροχές μετεωριτών», αναφέρει ο Ξαβιέ ντε Καστελιέ, διευθυντής του αρχιτεκτονικού γραφείου Foster+Partners.

Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτές τις κατασκευές σεληνιακή άμμος για να μην χρειαστεί να μεταφερθούν υλικά από τη Γη, καθώς το κόστος είναι τεράστιο.

 

By