Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πάνε τρένο… Κινέζοι, Γάλλοι, Ρώσοι

Θα κονταροχτυπηθούν μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Του Νίκου Φιλιππίδη

ose-ragesΑπό τα αζήτητα σε περιουσιακό στοιχείο με προστιθέμενη αξία εξελίσσεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κινέζοι, Ρώσοι και Γάλλοι φέρονται ότι θα κονταροχτυπηθούν μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου για την απόκτηση της. Ήδη, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι προετοιμάζονται μέσω κοινοπρακτικού σχήματος προκειμένου να διεκδικήσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία είχαν εκφράσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον τους. Ο πρόεδρος της RZD Βλαντιμίρ Γιακούνιν, δεν έκρυψε για πολλοστή φορά το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το ρωσικό ενδιαφέρον δεν είναι το μόνο που έχει εκφραστεί για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς η εταιρία, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος και σε έδαφος κερδοφορίας πλέον, βρίσκεται στο επίκεντρο των πλάνων σημαντικών εταιριών του εξωτερικού.

Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF) έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης, ενώ στη λίστα των ενδιαφερομένων περιλαμβάνεται και η κινεζική πλευρά.

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που βγήκε την Παρασκευή στον «αέρα» από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ο ιδιώτης που θα αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εισπράξει εκ του ασφαλούς από το ελληνικό Δημόσιο, ως επιδοτήσεις, το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, τμηματικά μέσα σε πέντε χρόνια, καθώς παίρνει ως «προίκα» κρατικές επιδοτήσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ το χρόνο, για την εξυπηρέτηση των «άγονων δρομολογίων».

Πέραν των 250 εκατ. ευρώ, στον αγοραστή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα περιέλθουν σημαντικά ακίνητα, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 110 εκατομμύρια ευρώ, η συμφωνία με την Cosco και την Hewlett Packard, όπως και άλλες παρόμοιες συμφωνίες που αναμένεται να συναφθούν το επόμενο διάστημα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By