Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πάτρα: Συνελήφθησαν 16 μετανάστες στο λιμάνι

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας και του Λιμενικού, οι συλληφθέντες μετανάστες είχαν προμηθευθεί τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από μέλη κυκλωμάτων, έναντι υψηλής αμοιβής, που μπορεί να φθάνει ακόμα και τα 2.000 ευρώ

metanastes

Με πλαστά έγγραφα και επιβαίνοντες σε λεωφορείο επιχείρησαν να ταξιδέψουν παράνομα προς την Ιταλία 16 μετανάστες, οι οποίοι συνελήφθησαν στο λιμάνι της Πάτρας.

Ειδικότερα, μόλις το λεωφορείο έφθασε χθες το απόγευμα στο λιμάνι, οι επιβάτες κατευθύνθηκαν προς το σημείο του ελέγχου διαβατηρίων. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών διαπίστωσαν οι 16 αλλοδαποί κατείχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και προχώρησαν στη σύλληψή τους. Μαζί με τους μετανάστες συνελήφθη και ο 42χρονος οδηγός του λεωφορείου, ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής. Παράλληλα, στην κατοχή του οδηγού βρέθηκαν μικρή ποσότητα κάνναβης, καθώς και το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας και του Λιμενικού, οι συλληφθέντες μετανάστες είχαν προμηθευθεί τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από μέλη κυκλωμάτων, έναντι υψηλής αμοιβής, που μπορεί να φθάνει ακόμα και τα 2.000 ευρώ.

Σημείωνεται, ότι παρά το γεγονός πως είναι καθημερινές οι συλλήψεις αλλοδαπών στο λιμάνι της Πάτρας, που επιχειρούν να ταξιδέψουν προς την Ιταλία με πλαστά έγγραφα, τα κυκλώματα επιμένουν να εφαρμόζουν την συγκεκριμένη μέθοδο. Μία εξήγηση που δίνουν οι ίδιοι αξιωματικοί, είναι πως τα κυκλώματα καταφέρνουν να πείθουν μετανάστες, ότι το ταξίδι με πλαστά έγγραφα είναι ο μοναδικός ασφαλής τρόπος να φθάσουν στην Ιταλία, κυρίως λόγω των κινδύνων που κρύβει το ταξίδι με κάποιο πλοιάριο, ή κρυμμένοι σε κάποιο φορτηγό.

Πάντως, όπως τονίζουν οι αστυνομικοί, οι οποίοι κάνουν τους ελέγχους διαβατηρίων, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση, ώστε να αναγνωρίζουν αμέσως την πλαστότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν βρει γνήσια διαβατήρια, τα οποία όμως είναι κλεμμένα και το μόνο στοιχείο που έχει αντικατασταθεί είναι η φωτογραφία του νόμιμου κατόχου, με αυτή του αλλοδαπού που επιχειρεί να ταξιδέψει.

By