Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πέθανε ο γιατρός που είχε προσβληθεί από τον Έμπολα

Ο οποίος είχε λάβει ένα αμερικανικό πειραματικό σκεύασμα

nigeria viru ebola-ios empola

Πέθανε ένας γιατρός από τη Λιβερία που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και είχε λάβει ένα αμερικανικό πειραματικό σκεύασμα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λιβεριανός υπουργός Ενημέρωσης Λούις Μπράουν.

Ο γιατρός Έιμπραχαμ Μπόρμπορ πέθανε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, διευκρίνισε ο Μπράουν.
«Έδειξε σημάδια βελτίωσης, όμως τελικά υπέκυψε. Η κυβέρνηση λυπάται για την απώλεια αυτή και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δύο άλλοι ασθενείς που λαμβάνουν το σκεύασμα αυτό, το ZMapp, «συνεχίζουν τη θεραπεία και υπάρχουν σημάδια ελπίδας», σημείωσε ο υπουργός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε κάνει λόγο στις 21 Αυγούστου για «σημαντική βελτίωση» της υγείας ενός γιατρού και ενός νοσοκόμου στη Λιβερία που λάμβαναν το ZMapp, προσθέτοντας ότι ακόμη ένας γιατρός στον οποίο χορηγείται το φάρμακο αυτό πηγαίνει καλύτερα, όμως παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Λιβερία έλαβε στις 13 Αυγούστου από τις ΗΠΑ το σκεύασμα ZMapp για τους τρεις αυτούς ασθενείς. Το ίδιο φάρμακο χορηγήθηκε στους δύο Αμερικανούς που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και τελικά, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, θεραπεύθηκαν, αλλά και σε έναν ισπανό ιερέα ο οποίος πέθανε στις 12 Αυγούστου. Όλοι είχαν προσβληθεί από τον ιό στη Λιβερία.

Οι πολύ μικρές διαθέσιμες ποσότητες του ZMapp, το οποίο δεν είχε μέχρι τώρα χορηγηθεί σε ανθρώπους, έχουν πλέον εξαντληθεί, σύμφωνα με το εργαστήριο που το παράγει.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να προσφέρει μια πειραματική θεραπεία, που έχει δημιουργήσει μια ιαπωνική εταιρεία και εγκρίθηκε τον Μάρτιο από τις υγειονομικές αρχές της χώρας για την καταπολέμηση της γρίπης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός Έμπολα, «αν ο ΠΟΥ το ζητήσει».

By