Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πέρασε η τροπολογία για την ασφαλιστική ενημερώτητα των Ναυπηγείων Νεωρίων Σύρου

Τα Ταμεία δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ υποστηρίζει ο Γιάννς Βρούτσης

neorio_syrou922

Ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία παρέχεται στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας έως τις 30 Ιουνίου του 2017, με τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση να διαβεβαιώνει, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πάντως ψήφισε «παρών», ότι δεν θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ.

Με την τροπολογία παρέχεται ασφαλιστική ενημερότητα κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας υπό την προϋπόθεση της μηνιαίας καταβολής ποσού που αντιστοιχεί στο 0,70% των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών περιόδων απασχόλησης μέχρι τις 30/4/2014 με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις, τα οποία κεφαλαιοποιούνται την ίδια ημερομηνία, καθώς και της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/5/2014 και εφεξής.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης «δεσμεύομαι ότι με την διάταξη αυτή τα Ταμεία και το Δημόσιο δεν χάνουν ούτε ένα ευρώ». «Το Νεώριο μετά το 2017 είτε θα ρυθμίσει τις οφειλές του είτε θα υπάρξουν αναγκαστικά μέτρα από τον ασφαλιστικό φορέα», διευκρίνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης είπε πως, αν η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων, θα μπορούσε το κόμμα του να τη στηρίξει, αλλά διερωτήθηκε «ποια είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα κάνετε τη ρύθμιση και μετά δεν θα αρχίσουν οι απολύσεις;». Μάλιστα έκανε λόγο για «σχέδιο με πελατειακές σχέσεις, ρουσφετολογικά παιχνίδια με τους ιδιοκτήτες, σκάνδαλα και μίζες για τη ναυπηγοεπισκευαστική και τη ναυπηγοκατασκευαστική βάση της χώρας».

neorio640_syrou290514

Ωστόσο, στις επικρίσεις αυτές ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου (η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο της αρμοδιότητάς του για την παιδοφιλία) έθεσε το ερώτημα: «Τι είναι καλύτερο; Να κλείσει το Νεώριο, να υπαχθεί στο άρθρο 99, ή να υπάρξει ρύθμιση;», εξηγώντας πως δεν υπάρχει καμία διαγραφή οφειλών. Ενώ και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Βρούτσης τόνισε ότι «σε μια καθαρή, στοχευμένη διάταξη που προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή μια επιχείρηση που έχει ιδρυθεί από το 1861, τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα του Αιγαίου, κάνουμε μία παρέμβαση να την κρατήσουμε ζωντανή και ακούμε να τοποθετούνται συνάδελφοι με τέτοιο υποκριτικό τρόπο».

Η κατάθεση της τροπολογίας, πάντως, προκάλεσε αντιδράσεις και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία άσκησαν κριτική για το ότι η επίμαχη ρύθμιση εισήχθη σε άσχετο νομοσχέδιο. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛΛ., ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το «παρών», ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «κατά».

By