Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πέρασε η τροπολογία για τη φαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων

Η τροπολογία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

farmaka640_201113

Πέρασε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ) να παρέχει φαρμακευτική περίθαλψη και σε ανασφάλιστους.

Η τροπολογία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας – δημόσιο λογιστικό» το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων με την στήριξη της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, από το Α΄ θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Στο επίκεντρο της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε η διάταξη για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και ο τρόπος επιλογής των μελών του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της νέας ρύθμισης σημειώνοντας ότι σκοπός είναι η παρακολούθηση και επίβλεψη των δημοσιονομικών κανόνων από Ανεξάρτητες Αρχές όπως ισχύει στα ευρωπαϊκά κράτη.

Από την μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε για «ληξιαρχική πράξη θανάτου της λειτουργίας της Βουλής και της Δημοκρατίας», καυτηριάζοντας και τον τρόπο που θα επιλέγονται τα μέλη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αλλά και τον τρόπο που θα λειτουργεί.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο κ. Σταϊκούρας αντέτεινε ότι οι θεσμοί δημιουργούνται πάνω από πρόσωπα και πολιτικές σκοπιμότητες.

«Δώδεκα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν υιοθετήσει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Είναι μια Ανεξάρτητη πενταμελής Αρχή, τα μέλη της επιλέγονται μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού από το υπουργικό συμβούλιο και εγκρίνονται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμα, την πρόβλεψη να απαγορεύεται να διοριστούν μέλη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, πρόσωπα που έχουν διατελέσει βουλευτές, ευρωβουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης, αν δεν έχει παρέλθει μια τετραετία από τότε που απώλεσαν την ιδιότητα αυτή.

By