Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πίσω από τις μάσκες- σύμβολο των σύγχρονων κινημάτων

Συμβολίζει την αντίσταση στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, κατασκευάζεται όμως μαζικά σε εργοστάσιο σε μία… ειρωνεία της ιστορίας του καπιταλισμού.

Διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ στην Τουρκία. fosphotos.com
Διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ στην Τουρκία. fosphotos.com

Από το Occupy Wall Street και τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων μέχρι την πλατεία Ταξίμ και το «κίνημα της σαλάτας» στη Βραζιλία, η μάσκα του Γκάι Φωκς από την ταινία «V for Vendetta» έχει γίνει σύμβολο των σύγχρονων κινημάτων.  Είναι κάπως ειρωνικό λοιπόν ότι κατασκευάζεται μαζικά σε ένα εργοστάσιο στη Βραζιλία, όπως αναφέρει το Business Insider.

Ο σκιτσογράφος Ντέιβιντ Λόιντ, που σχεδίασε κατά τη δεκαετία του 1980 τη συγκεκριμένη εκδοχή της μάσκας του Γκάι Φωκς για το κόμικ«V for Vendetta» του Άλαν Μουρ στο οποίο βασίστηκε η ταινία του 2005, δηλώνει ευτυχής που το δημιούργημα του έχει γίνει συνώνυμο της αντίστασης και μέρος της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Το εργοστάσιο στη Βραζιλία, που αποτελεί την κύρια «επίσημη» πηγή παραγωγής, κατασκευάζει τις μάσκες προς πώληση σε καταστήματα με κοστούμια και αποκριάτικα είδη.  Σημειωτέον ότι τα δικαιώματα του σχεδίου έχει η Time Warner, η οποία εισπράττει ένα ποσοστό από την πώληση κάθε μάσκας. Βέβαια και εδώ υπάρχει ο ανταγωνισμός από τη Μέση Ανατολή, όπου εργοστάσια κατασκευάζουν μαζικά μάσκες-«μαϊμού» χωρίς να πληρώνουν τα δικαιώματα.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By