Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του ιού Έμπολα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΠΟΥ, οι νεκροί από την επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική ανέρχονται στους 932

ebola_virus_guinea

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Σημειώνεται ότι στο μέγιστο επίπεδο κινητοποίησης τέθηκε και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων που πιθανώς να προκύψουν από το ξέσπασμα του ιού.

Όπως επεσήμανε σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου ο διευθυντής του CDC δρ Τόμας Φρίντεν περισσότερα από 200 μέλη της υπηρεσίας εργάζονται στην Ατλάντα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και πρόσθεσε ότι σύντομα θα σταλούν περισσότεροι από 50 ειδικοί στη δυτική Αφρική, για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Την ίδια ώρα, ο βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να θέσει νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας λέγοντας πως «τώρα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε και να επιτρέψουμε τις πειραματικές θεραπείες στην Αφρική. Μέχρι που χορηγήθηκε ένα φάρμακο, το οποίο ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, το ZMapp, σε δύο Αμερικανούς-μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν μιλούσαμε παρά μόνο για μέτρα πρόληψης (της ασθένειας) και όχι για προϊόντα σε εξέλιξη».

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συγκροτήσει μια ομάδα ειδικών για να εξετάσουν θέματα ηθικής που προκύπτουν από τη χρήση του πειραματικού φαρμάκου ZMapp, αφού του το ζήτησαν τρεις αναγνωρισμένοι διεθνώς επιστήμονες, ο Πιοτ, ο Ντέιβιντ Χέιμαν και ο Τζέρεμι Φάραρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η επιδημία αυτή θα κρατήσει αναμφίβολα πολλούς μήνες. Εάν συνέβαινε στην Ευρώπη, η συζήτηση για τη χρήση, για λόγους «ευσπλαχνίας», φαρμάκων που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί θα είχε ήδη ξεκινήσει», υπογράμμισε ο Πιοτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΠΟΥ, οι νεκροί από την επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική ανέρχονται στους 932, καθώς άλλοι 45 ασθενείς πέθαναν στο διάστημα από τις 2 μέχρι τις 4 Αυγούστου.

Ο αριθμός των ύποπτων, πιθανών ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 108, φτάνοντας συνολικά τα 1.711.

Τα περισσότερα από αυτά τα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Λιβερία, ενώ αυξήθηκε ταυτόχρονα και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νιγηρία, από τα 4 στα 9, συμπεριλαμβανομένου και ενός ασθενή ο οποίος απεβίωσε στα τέλη Ιουλίου.

By