Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Παγωμάρα» στη Wall Street από τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία

Μεγάλη υποχώρηση για τον Dow Jones

stocks

Τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 5 εβδομάδων κατέγραψαν οι δείκτες της Wall street για την Πέμπτη, με τους επενδυτές να εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Ο Dow Jones έχασε 1% στις 16.447 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχώρησε 0,77% στις 4.069 μονάδες.

Ο S&P έπεσε 0,93% στις 1.871 μονάδες.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 24.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 297.000 την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαΐου, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ήπια άνοδο στις 320.000.

Στον αντίποδα, τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής αποδείχθηκαν πολύ χειρότερα των εκτιμήσεων.

Όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,6% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας υποχώρησε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 78,6%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μείωση μόλις 0,1% της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ ανέμεναν ο βαθμός χρήσης της παραγωγικής ικανότητας να διαμορφωθεί στο 79%.

Την ίδια στιγμή υποχώρησε περαιτέρω το Μάιο η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών στις ΗΠΑ, με τον σχετικό δείκτη της National Association of Home Builders/Wells Fargo να διολισθαίνει στις 45 μονάδες από 46 μονάδες τον Απρίλιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 48 μονάδες. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά από την αρχική μέτρηση που τοποθετούσε τον δείκτη στις 47 μονάδες.

Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 0,3% τον Απρίλιο, εμφανίζοντας την υψηλότερη άνοδο από τον περασμένο Ιούνιο. Οι δομικές τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,2%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της MarketWatch ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα σημείωνε άνοδο 0,3%.

Οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί κατά 2% σε μη προσαρμοσμένη βάση τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ ο δομικός δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 1,8% στην ίδια περίοδο, και παραμένει χαμηλότερα από το επίπεδο που η Federal Reserve θεωρεί αποδεκτά.

Ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη με τον μεταποιητικό δείκτη Empire State να ενισχύεται το Μάιο στις 19 μονάδες φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2010.

Αλλά και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στα κεντρικά των ΗΠΑ συνέχισαν να ανακάμπτουν μετά τον σκληρό χειμώνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την πορεία της δραστηριότητας της Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed επιβράδυνε στις 15,4 μονάδες το Μάιο, έχοντας σκαρφαλώσει στις 16,6 μονάδες τον Απρίλιο ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2013.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη στις 13,8 μονάδες. Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας.

Πηγή: capital.gr

By