Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πακέτο φοροελαφρύνσεων στις αποσκευές Σαμαρά για τη ΔΕΘ

«Με 10 κοινωνικά μέτρα θα επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός να αντιστρέψει το κλίμα»

samaras 2

Με την εξαγγελία φοροελαφρύνσεων που όμως δεν δίνουν ουσιαστική ανάσα στην οικονομική ασφυξία των φορολογούμενων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να απαλύνει τον «εφιάλτη» του ΕΝΦΙΑ, στα εγκαίνια της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου.

Στόχος είναι, όπως λένε πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου, αφενός να αντιστραφεί το καλό κλίμα που έχει προκαλέσει η φοροκαταιγίδα των τελευταίων μηνών και αφετέρου να καταλάβουν οι πολίτες ότι έστω και σταδιακά «έρχονται καλύτερες μέρες για την τσέπη του».

Ετσι, για τον Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο σχεδιάζεται μια σταδιακή μείωση, στην έκτακτη εισφορά που κρατείται κάθε μήνα από μισθωτούς και συνταξιούχους δεν σχεδιάζεται κατάργηση αλλά μείωση που μπορεί να φτάσει το 50% ενώ ο Πρωθυπουργός θα υποσχεθεί ότι θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο από τις 9.550 ευρώ που είναι σήμερα στις 11.500 ευρώ και έτσι θα αυξηθούν και οι πολίτες που δεν θα έχουν φορολογική επιβάρυνση.

Τα 10 μέτρα του «κοινωνικού» πακέτου είναι τα εξής:

1. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα: Η μείωση του φόρου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αφού οι αλλαγές πρέπει να ισχύσουν από τις 15 Οκτωβρίου. Στα σενάρια είναι η μείωση του ΕΦΚ κατά 10% – 20%.

2. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η ισχύς του μέτρου λήγει στο τέλος του 2014, η τρόικα επιμένει να διατηρηθεί τουλάχιστον και το 2015, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση κατά 50% των συντελεστών και αύξηση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ που εφαρμόζεται για την ειδική εισφορά.

3. Επιχειρηματικά κέρδη. Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 26% – 33%, σήμερα, στο 15%.

4. Σταδιακή αποκλιμάκωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33%.

5. ΦΠΑ στην εστίαση. Δεδομένη πρέπει να θεωρείαι η διατήρηση και μετά το τέλος του 2014 της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση. Επίσης ο Αντ. Σαμαράς είχε εξαγγείλει και σταδιακή μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 12%, με τα σενάρια να προβλέπουν σε πρώση φάση τη μείωσή του στο 18% – 19%.

6. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με μηδενικά ακαθάριστα έσοδα.

7. Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα.

8. Αύξηση του πλαφόν 5% που ισχύει για την έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα.

9. Μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% σε 20% και από 32% σε 30%.

10. Αύξηση στο αφορολόγητο όριο από τις 9.550 ευρώ που είναι σήμερα στις 11.500

By