Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πακιστάν: Δεκάδες νεκροί σε βομβιστική επίθεση κατά γιατρών

Τρεις βόμβες εξερράγησαν τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή των γιατρών, η οποία συνοδευόταν από άνδρες της τοπικής πολιτοφυλακής

pakistanarmy

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο σε βομβιστική επίθεση εναντίον ομάδας γιατρών και νοσηλευτών που πραγματοποιούσαν εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Τρεις βόμβες εξερράγησαν τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή των γιατρών, η οποία συνοδευόταν από άνδρες της τοπικής πολιτοφυλακής, στην περιοχή του Χιμπέρ, μια ζώνη που θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν.

Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον έντεκα πολιτοφύλακες και ένα παιδί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος Τζαχανγκίρ Χαν. Άλλοι έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν.Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Μετά τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν του Πακιστάν, πριν από δύο εβδομάδες, ο στρατός έχει εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις του εναντίον θέσεων των ανταρτών. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τουλάχιστον 100 Ταλιμπάν έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Η πολιομυελίτιδα, μολονότι έχει σχεδόν εξαφανιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένει ενδημική σε τρεις χώρες, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία. Μόνο στο Πακιστάν ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε το 2013, στα 91 από 58 που είχαν καταγραφεί το 2012, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι προσπάθειες για την εξάλειψη της ασθένειας παρεμποδίζονται από τις αιματηρές επιθέσεις των ισλαμιστών ανταρτών ή από τη σθεναρή αντίσταση των συντηρητικών κοινοτήτων που πιστεύουν ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρότητα ή ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού χρησιμεύουν ως προκάλυμμα για τους κατασκόπους της Δύσης στο Πακιστάν.

By