Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατηγορείται για φυλετικές διακρίσεις

students
@fosphotos.com Menelaos Myrillas

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατηγορείται για «θεσμική προκατάληψη» ενάντια στους μαύρους φοιτητές αλλά και φοιτητές εθνικών μειονοτήτων, μετά τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι ίδιοι οι φοιτητές. Αιτούντες του πανεπιστημίου σε ανταγωνιστικά μαθήματα υποστηρίζουν ότι έχουν σχεδόν τις μισές πιθανότητες να πάρουν τη θέση ακόμα και αν έχουν βαθμολογίες Α επιπέδου.

 

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις στο πανεπιστήμιο το 2010 και το 2011, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Guardian αποκάλυψαν ότι 25,7% των λευκών αιτούντων έγινε δεκτό στο πανεπιστήμιο, σε σύγκριση με το 17,2% των αιτούντων εθνικών μειονοτήτων. Στην φόρμα αίτησης του πανεπιστημίου είναι υποχρεωτική η καταχώρηση εκτός των τυπικών και η εθνικότητα του υποψηφίου.

 

Το ζήτημα τέτοιου είδους διακρίσεων και ανισοτήτων από τη μεριά του πανεπιστημίου, έχει απασχολήσει στο παρελθόν τη διεθνή επικαιρότητα, ειδικότερα μετά την αναφορά του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο βρετανικό κοινοβούλιο πως μόνο ένας μαύρος φοιτητής, από την Καραϊβικη, έγινε δεκτός για φοίτηση στην Οξφόρδη το 2009.[space size=»30″]

 

By