Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πανηγυρική επιστροφή κεφαλαίων «βλέπει» η Wirtschaftsblatt

Παρουσιάζει την Ελλάδα ελκυστική σε emerging-markets-funds

xrimatistirioΤην ώρα που κερδοσκοπικά hedge funds κάνουν πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο η αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt κάνει λόγο για γιορτή στην αγορά κεφαλαίων που οφείλεται στην υποβάθμιση της Ελλάδας.

Σε δημοσίευμά, της όπως παρουσιάζεται από τη Deutsche Welle, η αυστριακή εφημερίδα σχολιάζει ότι παρά τις προειδοποιήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, η πολιτική της λιτότητας αποφέρει καρπούς και η Ελλάδα είναι πάλι στη μόδα για τους επενδυτές.

Όπως επισημαίνει ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε αύξηση κατά 150% από τον Ιούνιο του 2012, καταγράφοντας τις δεύτερες καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο., μετά τη Βενεζουέλα.

Η αυστριακή οικονομική εφημερίδα αποδίδει το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα ακριβώς στην υποβάθμιση της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι μπορεί να αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν την Ελλάδα επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες επιτρέπεται να επενδύουν μόνο σε βιομηχανικές χώρες, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές είχαν ήδη φύγει. Στη θέση τους, όμως, ήρθαν τα emerging-markets-funds, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «σε αυτό το περιβάλλον είναι ελκυστική μια σχετικά ανεπτυγμένη χώρα».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις και στην πολιτική των περικοπών, με τις οποίες μειώθηκαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ του χρόνου αναμένεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 0,6%. Αναφέρεται επίσης η μείωση των αποδόσεων σε ελληνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας ως ένδειξη επιστροφής της εμπιστοσύνης.

«Το κεφάλαιο βρίσκει εδώ και καιρό το δρόμο προς την Ελλάδα»

«Το κεφάλαιο βρίσκει εδώ και καιρό το δρόμο προς την Ελλάδα», γράφει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι επενδύσεις, επικαλούμενη στοιχεία της βάσης δεδομένων της Bloomberg.

«Οι προοπτικές για την Ελλάδα έχουν αντιστραφεί πλήρως. Οι επιχειρήσεις αξιολογούνται ευνοϊκά και κατά τη διάρκεια της κρίσης μείωσαν τη βάση του κόστους σε τέτοιο βαθμό ώστε όταν αρχίσει να αναθερμαίνεται η οικονομία θα προκύψει υψηλή ανάπτυξη και κερδοφορία», δηλώνει ο μάνατζερ της J.P. Morgan Φραντσίσκο Κόντε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γκουρού των «αναδυομένων αγορών» Μαρκ Μόμπιους, ο οποίος διακρίνει μακροπρόθεσμα «υψηλό δυναμικό» στην Ελλάδα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By