Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παπαδημούλης: Θα ζητήσουμε διπλό δημοψήφισμα αν παραιτηθεί η Χρυσή Αυγή

 «Όσοι νομίζουν ενδεχομένως στα υπόγεια του Μαξίμου ότι θα μπορέσουν να ξαναστήσουν το δίλημμα Σαμαράς ή τανκς, είναι απλώς φαιδροί» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

vouli

Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει τις επαναληπτικές εκλογές στις 15 περιφέρειες που εξέλεξε βουλευτές η Χρυσή Αυγή σε διπλό δημοψήφισμα ενάντια στο ναζισμό και το μνημόνιο, στην περίπτωση που γίνει πράξη η «απειλή» του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου για μαζική αποχώρηση των βουλευτών του, εξέφρασε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης αφού χαρακτήρισε «λεονταρισμούς» τις απειλές περί ομαδικής παραίτησης που διαρρέονται από τη ΧΑ, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις «μετατρέψει σε σκαλοπάτι για νέες εκλογές και νέα κοινοβουλευτική δημοκρατία, οι κάλπες είναι πάντα το αδιέξοδο και πρέπει να δείξει ο λαός ότι είναι εναντίον του ναζισμού και η μεγάλη του πλειοψηφία εναντίον του μνημονίου και των φιλελεύθερων πολιτικών».

Χαρακτήρισε γραφικές τις κινήσεις των αποστράτων και σημείωσε πως «όσοι νομίζουν ενδεχομένως στα υπόγεια του Μαξίμου ότι θα μπορέσουν να ξαναστήσουν το δίλημμα Σαμαράς ή τανκς, είναι απλώς φαιδροί».

Αιχμηρή απάντηση στις αναφορές Παπαδημούλη έδωσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τον Μάκη Βορίδη να υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να λέγεται ότι θα αξιοποιηθεί μια συνταγματική εκτροπή από κανέναν. Αναφορικά με το σενάριο αποχώρησης σύσσωμης της Χρυσής Αυγής, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν ελέγχονται για την ιδεολογία τους, αλλά για τις πράξεις τους, είπε: «Μακάρι, θα χάσουν και θα μας αδειάσουν τη γωνιά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δική τους απόφαση». Επεσήμανε δε, ότι η κυβέρνηση δεν δίνει κανένα πολιτικό άλλοθι και πως σταθερή της θέση είναι ότι δεν συζητά για πολιτικές διώξεις. «Δεν είναι δυνατόν να λέγεται ότι θα αξιοποιηθεί από τη μια ή την άλλη πλευρά μια φημολογούμενη ενέργεια», ήταν το σχόλιο του Γιώργου Ντόλιου  από το ΠΑΣΟΚ.

Η ΧΑ που απουσιάζει συστηματικά από τις συνεδριάσεις της Βουλής, με βουλευτές της να έρχονται, να μιλούν και να φεύγουν, παρενέβη μετά από περίπου μια εβδομάδα για να «απαντήσει» στον Βορίδη. «Μιλούσε για εκλογές, χωρίς εμείς να πούμε καν, αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση φοβάται μην καταρρεύσει, δεν θα σας αδειάσουμε εμείς τη γωνιά, αλλά τα κόμματα της συγκυβέρνησης μια και καλή», είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Την άποψη ότι για την ΧΑ θα αποφανθεί η δικαιοσύνη, διατύπωσε ο Βασίλης Καπερνάρος από τους ΑΝΕΛ, ενώ η Μαρία Γιαννακάκη από την ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η απάντηση στη ΧΑ πρέπει να είναι μόνο πολιτική. Σχολιάζοντας τις φήμες περί παραίτησης των βουλευτών της ΧΑ, είπε ότι αυτό από τη μια μεριά θα δείξει τη στάση τους απέναντι στο Σύνταγμα και τους θεσμούς, ενώ  από την άλλη μπορεί να είναι μια χρυσή ευκαιρία για τους πολίτες που παρασύρθηκαν να τους στείλει εκεί που τους αξίζει, στον «σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας». «Υπάρχει ποινικό πλαίσιο για τις εγκληματικές πράξεις αλά η απάντηση στον φασισμό μπορεί να έρθει μόνο από το λαϊκό κίνημα», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By