Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Α. Παπαρήγα: Πιθανή η έξοδος χωρών από Ε.Ε.

KKE
fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα υποστηρίζει ότι είναι πιθανή ή έξοδος χωρών από την Ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον.

«Σήμερα υπάρχει, εξαιτίας και της κρίσης, κλονισμός στη συνοχή της ΕΕ, όξυνση των αντιθέσεων, που είναι εγγενείς. Δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να επικρατήσουν στις αστικές τάξεις χωρών ή ομάδων χωρών, επιλογές για αποχώρησή τους από την Ευρωζώνη, ή για έξωση χωρών από την ΕΕ, ή δημιουργία νέων συμμαχιών» δήλωσε, συνδέοντας έτσι το αίτημα του ΚΚΕ για εργατική λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Θεωρεί πως η υποσχόμενη ανάκαμψη μετά το 2014 δεν θα είναι ουσιαστική για τους πολίτες δηλώνοντας «καμία ανακούφιση δε θα υπάρχει. Η ανάκαμψη, και όταν ακόμη έρθει, θα είναι αναιμική», αφού προβλέπει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας να παραμένουν δημιουργώντας νέα κρίση.

Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευη δηλώνει πως «αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας εξετάσεις ως επίδοξος διαχειριστής της καπιταλιστικής οικονομίας και της βαθιάς της κρίσης, είναι υποχρεωμένος να προσαρμόζεται στους νόμους και τις ανάγκες αυτής της οικονομίας, που είναι ασυμβίβαστες με τις ανάγκες των εργαζομένων» ενώ κατηρορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για εγκατάλειψη πολιτικών θέσεων.

Για τα μειωμένα ποσοστά του ΚΚΕ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και στις δημοσκοπήσεις που έχουν ακολουθήσει έκτοτε, υπογραμμίζει πως «η εκλογική δύναμη και επιρροή του ΚΚΕ είναι άμεσα συνυφασμένη με το επίπεδο ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος, τη μαζικότητα και τον προσανατολισμό του, που πρέπει να είναι η ρήξη και η ανατροπή της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου».

Σε σχετική ερώτηση για την αλλαγή της γενικής γραμματείας του κόμματος, τονίζει πως το ΚΚΕ λειτουργεί με συλλογικές και όχι ατομικές διαδικασίες, και πως αναθέτει στο συνέδριο τη σύνθεση της κεντρικής επιτροπής.[space size=»30″]

By