Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της ΔΕΗ

 Σε επιστράτευση των εργαζομένων προχωρά η κυβέρνηση – Έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

mikrh deh

Δεκτή έγινε η αγωγή της ΔΕΗ από το Πρωτοδικείο Αθηνών αργά χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα οι επεργίες της ΓΕΝΟΠ να κριθούν ως παράνομες και καταχρηστικές, ενώ διατάχθηκε η άμεση διακοπή τους.

Επίσης σύμφωνα το πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε και καταχρηστικά κάποια από τα αιτήματα της κινητοποίησης.

Τώρα αναμένεται να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του συνδικάτου Σταμάτης Ρέλλιας, προκειμένου να αποφασίσουν την μορφή των κινητοποιήσεων από εδώ και στο εξής.

Νωρίτερα ο κ. Ρέλλιας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της επιστράτευσης, δήλωσε πως «εκεί θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο».

Η ΔΕΗ «αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση» αναφέρει σε αποψινή ανακοίνωση η επιχείρηση.

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

sugkentrwsh deh_10

Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ επέβαλε νέα μείωση της παραγόμενης θερμικής ισχύος, με αποτέλεσμα οι εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) να ανέρχονται πλέον σε 14 συνολικής ισχύος περίπου 3.700 MW, ενώ η υδροηλεκτρικής ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900MW περίπου.

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) είναι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

«Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία τους και καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για την άμεση λύση της απεργίας και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ

boultepsi

Στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων της ΔΕΗ και σε επίταξη των υπηρεσιών τους προχωρά η κυβέρνηση, μετά την απόφασή τους να μην εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Όπως σημείωσε, «μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους».

«Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ

συριζα

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών

Υπογραμμίζει δε πως η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί.

Τέλος καλεί την κυβέρνηση έστω και αυτή την ώρα, όπως λέει, να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σον ελληνικό λαό να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρει ότι η απόφαση του δικαστηρίου που κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις.

«Ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα το ΚΚΕ ανέφερε ότι θα καταθέσει δική του πρόταση στη Βουλή ώστε να διεξαχθεί συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.

By