Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κομισιόν: Παράταση για τη μείωση ελλειμμάτων σε 7 χώρες

«Μαλακώνει» η ΕΕ για τη δημοσιονομική προσαρμογή

komisionΔιαλλακτικότερη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς ενέκρινε το να δοθεί παράταση σε έξι χώρες για τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους στις συστάσεις της για την οικονομική πολιτική ανά κράτος-μέλος, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο της ΕΕ διετή παράταση για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας και έναν χρόνο παράταση για την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία.
Επιπλέον, η Επιτροπή συνέστησε στο Συμβούλιο της ΕΕ την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για πέντε χώρες (Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία). Όπως τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Όλι Ρεν, πρόκειται για πολύ σημαντική μείωση μέσα σε μία διετία, καθώς ο αριθμός των κρατών-μελών σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος περιορίστηκε από 24 σε 16.

Οι συστάσεις αφορούν όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο -οι οποίες βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης. Οι συστάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τους ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του Ιουνίου και στη συνέχεια αναμένεται να ενσωματωθούν στους εθνικούς προϋπολογισμούς, που θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο.

ΑΜΠΕ
(Visited 1 times, 1 visits today)
By