Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Στουρνάρα – Τρόϊκας αύριο το απόγευμα

Συνεχείς διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις. Αύριο στις 18.00 το επόμενο ραντεβού τρόϊκας -Στουρνάρα

Troika members at Finance Ministry  /  Μέλη της Τρόικα στο Υπ.Οικονομίας

Μία διαπραγμάτευση – γρίφο θα κληθεί -όπως όλα δείχνουν- να επιλύσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που συναντάται με το κλιμάκιο των δανειστών την Κυριακή στις 11 το πρωϊ, ενώ συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις με την τρόϊκα να πιέζει για όλα τα ανοιχτά θέματα. Το επόμενο ραντεβού τους με τον Γ.Στουρνάρα έχει οριστεί για το Σάββατο στις 18.00 το απόγευμα.

Μεχρι στιγμής δυσαρεστημένη φέρεται η τρόικα από τις «επιδόσεις» και τον προγραμματισμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσον αφορά την κινητικότητα και τις αποχωρήσεις από το δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό θα γίνονται εφεξής με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι πρέπει «όποιος κάνει την διαπραγμάτευση να βάλει και την υπογραφή του. Σχετικά με το χαράτσι, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της, χωρίς να έχει πάρει κάποια θετική ή αρνητική απάντηση.

Για τα θέματα και τις εκκρεμότητες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχαν πολύωρη συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών με τον Αντώνη Σαμαρά. Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Στουρνάρα, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς.

«Κλειστά» κράτησε τα χαρτιά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, εξερχόμενος από το Μεγάρου Μαξίμου το απόγευμα της Παρασκευής, δήλωσε ότι «δουλεύουμε για να υπάρξει λύση» στο αδιέξοδο

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συζήτηθηκαν «όλα τα θέματα και οι εκκρεμότητες που είχαμε με την τρόικα». Σχετικά με τη καθυστέρηση της δόσης, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει. Τέλος, για τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί συνολικά η στάση «γρίφος» των εκπροσώπων της τρόικας, αφού κατά την χθεσινή 3ωρη συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα, επέλεξαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους και να μην εκδηλώσουν ανοιχτά τις προθέσεις τους ακόμα και για το αν δέχονται την κοινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών για το χαράτσι στα ακίνητα. Άλλωστε, η φράση που είπε χθες ο κ. Στουρνάρας ότι «δεν θα κλείσει τίποτε, εάν δεν κλείσουν όλα» έρχεται να επιβεβαιώσει τα σενάρια για παράταση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, αλλά και την σημαντική καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Δεκαήμερο φωτιά

Παρά το θολό τοπίο, κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι έως τις 15 Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης σε έκτακτο Eurogroup στο τέλος του μήνα και διαμηνύουν ότι «δεν συζητάμε καν το ενδεχόμενο για νέες οριζόντιες περικοπές».

Αν και οι εκπρόσωποι της τρόικας επέλεξαν την τακτική «ακούω αλλά δεν μιλάω», στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι πιθανό να ζητηθούν νέες μειώσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό από την υστέρηση εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών.

Αβέβαιη είναι και η τύχη της δόσης του α΄ τριμήνου, ύψους 6 δισ. ευρώ, αφού μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχουν απτά δείγματα γραφής τόσο για την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, όσο για την πορεία των φορολογικών εσόδων, αλλά και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ταμεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση χάνει έδαφος για μια πιθανή διεκδίκηση μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% ή ακόμα και την μείωση του ειδικού τέλους στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στουρνάρας: Δύσκολη η διαπραγμάτευση

Τέλος, αναφερόμενος στις μέχρι τώρα επαφές του με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομίας (σε ομιλία του στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη) δήλωσε πως «η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη».

«Σας πληροφορώ (σ.σ. μιλώντας προς το κοινό της εκδήλωσης) ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας όμως ότι στην τελευταία σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου πάρθηκαν οι σωστές αποφάσεις. «Η τρικομματική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, πέρασε τις παιδικές της ασθένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

By