Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παράταση υποβολής του πορίσματος για την λίστα Λαγκάρντ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

lista lagard proanaktitiki bouli papakostantinou

Βολές κατά Μαρκογιαννάκη ότι ευτελίζει την διαδικασία

lista lagard proanaktitiki bouli papakostantinou
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Διάβημα διαμαρτυρίας με το οποίο καταγγέλλουν την  πλειοψηφία, για εκβιαστική επιβολή συγκεκριμένου προκαταρτισμένου πορίσματος για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κατέθεσαν στον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή.

Οι κ.κ. Θ. Δρίτσας, Στ. Κοντονής  και Ζ. Κωνσταντοπούλου αφού μιλούν για βίαιη, αυθαίρετη, αναιτιολόγητη και αντιδικονομική διάλυση των δύο τελευταίων συνεδριάσεων της Επιτροπής, εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ στον πρόεδρό της Χρ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ευτελίζει περαιτέρω τις διαδικασίες, μετατρέποντας το κορυφαίο γεγονός της σύνταξης πορίσματος σε διαδικασία «ναι» ή «ου».

«Η τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», εκτός από ακραία αντιδημοκρατική είναι εξίσου ακραία αντιδικονομική και  όποιος επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να βάλει την ταφόπλακα στην διερεύνηση, θα συνοδεύεται από το στίγμα του πρόθυμου αρωγού της ατιμωρησίας», αναφέρουν και ξεκαθαρίζουν ότι ο ρόλος και η ευθύνη τους ως μέλη μιας τέτοιας Επιτροπής δεν τους επιτρέπει να νομιμοποιήσουν αυτήν την τακτική, που πλήττει ευθέως και το κύρος των ενεργειών και του ίδιου του πορίσματος της Επιτροπής και την υπόσταση του θεσμού ως δικαστικού οργάνου.

«Η υποβολή έτοιμου πορίσματος χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, σε μια υπόθεση που διερευνάται επί 5 μήνες, είναι αυτονόητο ότι υποσκάπτει τη δικονομική πορεία της υπόθεσης, ούτε ο κ. Μαρκογιαννάκης ούτε οποιαδήποτε πλειοψηφία έχουν το δικαίωμα να υπονομεύουν το κύρος της ποινικής προδικασίας, που υποσκάπτεται όταν εμφανίζεται μια Επιτροπή να μην διαβουλεύεται για τη σύνταξη του πορίσματός της, αλλά να «ψηφίζει κατά πλειοψηφία» ένα προκατασκευασμένο κείμενο», τονίζουν και ζητούν:

  • Να δοθεί παράταση υποβολής του πορίσματος, ώστε αυτό να αποτελέσει προϊόν πραγματικής διαβούλευσης και ουσιαστικής συνεκτίμησης του υλικού της δικογραφίας.
  • Σε περίπτωση απορρίψεως του αιτήματός τους, να τους γνωστοποιηθεί το έγγραφο επί του οποίου καλούνται να «ψηφίσουν» ως μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να συνεκτιμηθεί, κατόπιν μελέτης, το περιεχόμενό του.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By