Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παρίσι: Διαδηλώσεις και συλλήψεις με αφορμή τον θάνατο οικολόγου

Σκοτώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας

diadilwseis tourkia

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν και πάλι στη Γαλλία, στη μνήμη νεαρού οικολόγου που σκοτώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, και η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, όπως στο Παρίσι όπου συνελήφθησαν πάνω από 60 άνθρωποι.

Το Σάββατο, δύο κινητοποιήσεις στη Ναντ και την Τουλούζη που οργανώθηκαν από ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά κινήματα, κατέληξαν σε συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης.

Στο Παρίσι, περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα σε πλατεία, στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας.

«Αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά», «δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε«, φώναζαν οι διαδηλωτές.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή έκαναν χρήση δακρυγόνων όταν μερικοί από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να σπάσουν οδόφραγμα που είχε στήσει η αστυνομία.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, συνελήφθησαν 66 άνθρωποι. Μερικοί από αυτούς έφεραν επάνω τους «σφυριά, κόφτες, σιδερογροθιές, βεγγαλικά και εμπρηστικούς μηχανισμούς».

Το ακροαριστερό κόμμα NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) σχεδίαζε αρχικά να διαδηλώσει στην περιοχή αυτή, όμως τελικά προτίμησε να οργανώσει ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία σε άλλο σημείο της Γαλλικής πρωτεύουσας.

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτήν τη συγκέντρωση, αργά το απόγευμα, στο Πεδίο του Άρεως, κοντά στον Πύργο του Άιφελ.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία οργανώθηκε μια «σιωπηλή πορεία» από περίπου 300 ανθρώπους στο εργοτάξιο του αμφιλεγόμενου φράγματος της Σιβέν, όπου σκοτώθηκε στις 26 Οκτωβρίου ο Ρεμί Φρες, 21 ετών.

Ο θάνατός του, ο πρώτος σε διαδήλωση που καταστέλλεται από την αστυνομία στη μητροπολιτική Γαλλία από το 1986, προκάλεσε σοκ στη χώρα και σύγχυση στην κυβέρνηση.

Η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ επέκρινε σήμερα το κατά πόσο ήταν σωστό να ανεγερθεί φράγμα στη Σιβέν, κάνοντας λόγο για «λανθασμένη εκτίμηση«. Το σχέδιο κατασκευής του φράγματος έχει ήδη ανασταλεί.

By