Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Σουηδίας

Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς διατηρούν το προβάδισμα

sweden-electionsB

Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς φαίνεται να διατηρούν το προβάδισμα, στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Σουηδία, και θα καταλάβουν 160 έδρες στην επόμενη Βουλή. Παρόλα αυτά, χρειάζονταν 175 για να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με προβολή με βάση τα αποτελέσματα στο μεγαλύτερο μέρος των εκλογικών τμημάτων.

Η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς θα είναι η ισχυρότερη συμμαχία στη Βουλή, η οποία έχει 349 έδρες, σύμφωνα με την προβολή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT με βάση τα αποτελέσματα σε 5.000 από τα λιγότερα από 6.000 εκλογικά τμήματα όπου έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι. Σύμφωνα με την προβολή, η συμμαχία της κεντροδεξιάς υπό τον πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ καταλαμβάνει 142 έδρες.

Το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας κερδίζει 47 έδρες.

Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς συγκεντρώνουν 43,7% των ψήφων έναντι 39,1% για το συντηρητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ. Το αποτέλεσμα οδηγεί στην πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας χωρίς μεγάλα περιθώρια για την προώθηση σημαντικών νομοθετημάτων. Ο Ράινφελτ, που τάσσεται εναντίον της συνεργασίας με την άκρα δεξιά, είχε υποσχεθεί πως θα επιτρέψει στην κεντροαριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση εάν το ποσοστό της είναι υψηλότερο από αυτό της δικής του συμμαχίας κομμάτων.

Οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με 13% των ψήφων που συγκέντρωσαν στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, έγιναν το τρίτο κόμμα και είναι σε θέση να κρίνουν την ισορροπία των δυνάμεων στη Βουλή, όμως όλα τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν μαζί τους.

Εάν η προβολή επαληθευτεί, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης εκτιμάται ότι πρόκειται να είναι δύσκολες και παρατεταμένες. Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες αναδεικνύονται πρώτο κόμμα, πρόκειται για μια από τις χειρότερες εκλογικές τους επιδόσεις τον τελευταίο αιώνα.

Μια ακόμα εξέλιξη που χαρακτηρίζεται πλήγμα για την κεντροαριστερά είναι ότι το κόμμα Φεμινιστική Πρωτοβουλία συγκεντρώνει, σύμφωνα με την προβολή του SVT, 3,2% και δεν εκλέγει μέλη στη Βουλή, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται το όριο του 4%.

Ο πρόεδρος των Δημοκρατών της Σουηδίας (άκρα δεξιά) Γίμι Οκεσον υποστήριξε ότι το κόμμα του έγινε «ο κυρίαρχος του παιχνιδιού» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς αναδείχθηκε τρίτο κόμμα.

«Έχουμε γίνει σε σημαντικό βαθμό οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού τώρα», δήλωσε ο Οκεσον στη Στοκχόλμη, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της πρόβλεψης ότι οι Δημοκράτες της Σουηδίας θα συγκεντρώσουν το 13,0% των ψήφων και θα καταλάβουν 47 έδρες στη νέα Βουλή της Σουηδίας.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ παραδέχθηκε την ήττα της Συμμαχίας, που κυβέρνησε τα τελευταία οκτώ χρόνια τη χώρα, και την οριακή νίκη της κεντροαριστεράς.

«Η κεντροαριστερά εξασφαλίζει περισσότερες έδρες από τη Συμμαχία», είπε ο Ράινφελτ ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του.

«Ο λαός πήρε την απόφασή του. Κατά συνέπεια, αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησής μου».

Ο Ράινφελτ ανέφερε επίσης ότι πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία του δικού του κόμματος, των Μετριοπαθών.

By