Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παραμένουν οι «3» στην κούρσα για τον Αστέρα

Κατατέθηκαν κανονικά και οι οι βελτιωτικές προσφορές όλων των ενδιαφερόμενων για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης

asteras800_565

Τις βελτιωτικές προσφορές τους υπέβαλαν την Τετάρτη όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Εθνική Τράπεζα.

Στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώλησης της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ», οι προσφορές αυτές, θα αποσφραγιστούν μόλις υποβληθούν τα εγγυητικά έγγραφα από όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως προβλέπει η διαδικασία, με καταληκτική ημερομηνία την 11η Δεκεμβρίου 2013.

Οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές είχαν περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, για να καταθέσουν τις εγγυητικές επιστολές που συνοδεύουν το προσφερόμενο τίμημα. Έτσι, οι τελικές δεσμευτικές προσφορές που θα κατατέθηκαν σήμερα έως τις 5 μ.μ. ανοίχθηκαν ταυτόχρονα με την υποβολή των δικαιολογητικών όλων όσων συμμετέχουν.

Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν πληροφορίες στην αγορά πως Εθνική Τράπεζα και ΤΑΙΠΕΔ, έχουν βάλει τον πήχη αρκετά υψηλά, σε επίπεδα μεταξύ 350-380 εκατ. ευρώ προκειμένου να κάνουν αποδεκτή την όποια προσφορά, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται πάντως από τους δύο πωλητές, οι οποίοι αποφεύγουν να ανακοινώσουν το παραμικρό. Αν δε, κρίνουν ότι δεν τους ικανοποιεί καμία προσφορά μπορούν και να ακυρώσουν το διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» από τα μέχρι τώρα δεδομένα του διαγωνισμού, την καλύτερη οικονομική προσφορά, έχει κάνει η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η αραβικών συμφερόντων AGC Jermyn Street IV.

asteras_panoramiki_new1_622x450

Το προφίλ των τριών σχημάτων

Τα τρία σχήματα που έχουν περάσει στην τελική φάση έχουν πολύ ισχυρή ξένη συμμετοχή, ενώ δύο από αυτά έντονο αραβικό άρωμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του AGC, που φέρεται να έχει συνασπιστεί με τον τουρκικό όμιλο Dogus Group, καθώς και με 4 ακόμη αραβικά funds από το Άμπου Ντάμπι, το Κουβέιτ, και το Ντουμπάι.

Πρόκειται για ένα είδος «club deal», δηλαδή ομάδα επενδυτικών κεφαλαίων που αποφασίζει να κάνει συλλογικά μια εξαγορά. Είναι μια εξαιρετικά διεθνώς διαδεδομένη πρακτική η οποία ιστορικά έχει επιτρέψει σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια να εξαγοράζουν μεγαλύτερες και πιο ακριβές εταιρείες απ? ότι θα μπορούσε να αποκτήσει το καθένα από μόνο του.

Το δεύτερο σχήμα, αποτελείται από την κοινοπραξία της ΤΕΜΕΣ (οικογένεια Κωνσταντακόπουλου που ελέγχει το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino) και του σαουδαραβικού κολοσσού Olayan. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η οικογένεια Olayan, με περιουσία κοντά στα 12 δισ. δολάρια έχει πολυετείς δεσμούς με τη χώρα μας καθώς τη δεκαετία του 1970 είχε μεταφέρει εδώ το μεγαλύτερο τμήμα της διεθνούς δραστηριότητας που μέχρι τότε στεγάζονταν στη Βυρηττό.

Το τρίτο σχήμα αποτελείται από την κοινοπραξία της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Colony Capital (με υπο διαχείριση κεφάλαια άνω των 50 δισ. δολαρίων) και της Dolphin Capital που ίδρυσαν ο Μιλτ. Καμπουρίδης και ο Πιερ Χαραλαμπίδης. Σήμερα, ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Dolphin είναι το αμερικανικό hedge fund Third Point, το οποίο έχει γνωστό στην Ελλάδα από τις σημαντικές εξαγορές ελληνικών ομολόγων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By