Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παρελάσεις για λίγους

Με λίγους επισήμους και ελάχιστους θεατές πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι παρελάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

parelash800_281013

Φανερές ήταν οι επιπτώσεις των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας για τη διεξαγωγή των παρελάσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για την 28η Οκτωβρίου. Το οξυμένο κλίμα των τελευταίων ημερών οδήγησε και στην απόφαση ορισμένων πολιτικών να μην παραβρεθούν στις καθιερωμένες παρελάσεις.

Από τη μία πλευρά ήταν πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ σε κινητοποιήσεις παράλληλα με τις παρελάσεις και μετά οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, που από τη μία κάλεσε τη Χρυσή Αυγή να παραβρεθεί στη στρατιωτική παρέλαση και από την άλλη επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Αποτέλεσμα ήταν η διεξαγωγή των παρελάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να γίνει μέσα σε «απεκλεισμένο» χώρο, με θεατές που είχαν διαπίστευση. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πήγε στη στρατιωτική παρέλαση, διαμαρτυρόμενος για τις δηλώσεις Τζιτζικώστα.

Το μόνο που θύμιζε τις παρελάσεις των παλαιότερων ετών είναι η επανεμφάνιση των αρμάτων μάχης, αφού πλέον οι παρουσίες των πολιτικών και των πολιτών είναι πολύ περιορισμένες. Οι πολίτες είδαν την παρέλαση από τις τηλεοράσεις τους.

Ησυχία στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, χωρίς ουσιαστικά προβλήματα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11.30 η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας και ανοιχτοί είναι πλέον όλοι οι δρόμοι που είχαν κλείσει λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων.

Στην κυκλοφορία δόθηκαν συγκεκριμένα όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, από την Λεωφ.Βασ. Σοφίας, έως την οδό Όθωνος και την Σταδίου ενώ λειτουργεί κανονικά και ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα».

Στην παρέλαση συμμετείχαν μόνο παραστάτες και σημαιοφόροι, ενώ το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων απέσπασαν οι αθλητές των Special Olympics.

Της παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Δριβελέγκας. Παρόντες ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Η εποποιία του ’40 μας διδάσκει ότι οι Έλληνες κάτω και από τις πλέον αντίξοες συνθήκες μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο αρκεί να παραμείνουμε ενωμένοι και να έχουμε ομοψυχία. Σήμερα 73 χρόνια μετά χρειάζεται η ίδια ενότητα, η ίδια ομοψυχία για να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια και να βγούμε νικητές από τη βαθύτερη κρίση που γνώρισε η πατρίδα μας μετά τον πόλεμο. Γιατί πρέπει να παραδώσουμε στις νέες γενιές μια Ελλάδα μεταμνημονιακή, ανεξάρτητη, ισχυρή και ευημερούσα. Τους το οφείλουμε», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

parelash600

«Για να μην επαναλάβει τα τραγικά λάθη του παρελθόντος ένας λαός πρέπει να γνωρίζει την Ιστορία του και εδώ τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δάσκαλοι και τα σχολεία για να διδάξουν στα παιδιά τι σημαίνει βία, διχασμός, φασισμός και πόλεμος», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν και περίπου 80 μαθητές των δύο ομογενειακών ελληνικών σχολείων του Λονδίνου, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα για εκπαιδευτική εκδρομή.

Για τους υπόλοιπους θεατές η περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος ήταν αποκλεισμένη και μπορούσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση μόνο από την οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της Βουκουρεστίου και μετά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By