Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παρενέργειες και πολιτικοί κλυδωνισμοί από τις… καταθέσεις

Η πρόταση του Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου, αναγκάζει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναζητούν ακόμα, λύσεις για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης.

europe komissionΠερισσότερο από την οικονομική δίνη η Κομισιόν αντιμετωπίζει ουσιαστικά πολιτικά προβλήματα. Τα προγράμματα διάσωσης των χωρών του νότου σήκωσαν πολύ… σκόνη για την αποτελεσματικότητα τους αλλά και τη συνοχή της γηραιάς ηπείρου.

Σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές της Κομισιόν, αναφέρει πως θα προτείνει να προστατεύσει τους μικρούς επενδυτές καθώς και τους πιο εύπορους επενδυτές στην περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας.

Η κρατική εγγύηση των 100.000 ευρώ κρίθηκε ανεπαρκής, αναφέρει η εφημερίδα και το σκεπτικό  επικεντρώνεται στην ιδέα ότι οι μεγάλοι καταθέτες θα αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Για να αποφευχθεί αυτό, η «προτίμηση» θα πρέπει να χορηγείται σε όλους τους καταθέτες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Κομισιόν προτίθεται να συμπεριλάβει μια τέτοια αναφορά στο τρέχον προσχέδιο κανόνων για το χειρισμό κατάρρευσης μιας τράπεζας. Αυτό θα άφηνε τους καταθέτες σε καλύτερη θέση από τους κύριους πιστωτές σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες απώλειες, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

By