Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: ημέρα Υγείας

Τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επισκέφθηκαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ

pasok-1Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Καλλίρη. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η συζήτηση επί του σχεδιασμού του Υπουργείου για την εξέλιξη του ΕΟΠΥΥ σε «αγοραστή» Υπηρεσιών Υγείας (με διαγωνισμούς και ελέγχους ποιότητας) με παράλληλη μεταφορά των μονάδων του στο ΕΣΥ και δημιουργία – μαζί με τα Κέντρα Υγείας – του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το ΠΑΣΟΚ στη λογική και παλαιότερης νομοθεσίας του (νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του 2003), στηρίζει αυτή την προοπτική και με τις προτάσεις του θα διασφαλίσει τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθεί στο ΕΣΥ.

Επίσης, κατά την διάρκεια της συνάντησης ετέθη το θέμα της τοποθέτησης των ευρισκόμενων σε διαθεσιμότητα καθηγητών επαγγελμάτων υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, όπως έχει αποφανθεί η κυβέρνηση. Ο Υπουργός ενημέρωσε την αντιπροσωπεία, η οποία αποτελούνταν από τον καθηγητή και υπεύθυνο Υγείας της Κ.Ο. Δ. Κρεμαστινό, το βουλευτή Γ. Κουτσούκο και τους κ. Κουτρουμάνη, Πρωτόπαπα και Μιχαλάκο, ότι έως τις 30/11 θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει έγκαιρα η σχετική διαδικασία.

Το ΠΑΣΟΚ στον ΟΚΑΝΑ

Με επικεφαλής τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωσταντινόπουλο, μαζί με τα Μέλη της Γραμματείας Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου, Γ. Κουτρουμάνη και Χ. Πρωτόππα, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε σήμερα με την Πρόεδρο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Μένη Μαλλιώρη, στα γραφεία της Διοίκησης του Οργανισμού στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε εκτενώς τόσο για το έργο και τους σκοπούς του Οργανισμού όσο και για τις άμεσες προτεραιότητες καθώς και τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Οργανισμού, αλλά και να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής για ένταξη στα Προγράμματα του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα.

Ο ΟΚΑΝΑ είναι ο μόνος Οργανισμός που λειτουργεί προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων στην Ελλάδα. Το 2010 λειτουργούσαν 25 Μονάδες Υποκατάστασης σε όλη τη χώρα και η λίστα αναμονής αριθμούσε 5.500 άτομα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου ο χρόνος αναμονής μειώθηκε από 4 χρόνια σε 15 ημέρες. Ο Οργανισμός στη διάρκεια της τριετίας μέχρι και σήμερα δημιούργησε νέες μονάδες (53 σήμερα, οι οποίες ως επί το πλείστον λειτουργούν σε χώρους δημόσιων νοσοκομείων) με το ήδη υπάρχον προσωπικό, ενώ η λίστα αναμονής μειώθηκε στα 2.900 άτομα. Σημαντικός είναι ο ρόλος του και στον τομέα της Πρόληψης καθώς παρακολουθεί και εποπτεύει 73 Κέντρα Πρόληψης σε όλη τη χώρα.

Κατά τη συνάντηση, η κα Μαλλιώρη έθεσε ως άμεση προτεραιότητα τη βιωσιμότητα του Οργανισμού, που μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από την αύξηση της επιχορήγησής του προκειμένου να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής στην Αττική και να μπορεί να επανέλθει το δικαίωμα στη θεραπεία σε όσους την έχουν ανάγκη. Τέλος, αναφορικά με τα Κέντρα Πρόληψης, η κα Μαλλιώρη τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί ισόποσα η επιχορήγησή τους από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ομαλή λειτουργία τους.

Τα παραπάνω ζητήματα έθεσε η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας καθώς θα αναλάβει και πρωτοβουλίες στο Κοινοβούλιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By