Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Κανένας διευθυντής οργανισμού ή γ.γ. υπουργείου στην Κεντρική Επιτροπή

 Διευκρινίσεις Ιπποκράτους μετά το σάλο που προκλήθηκε για το ασυμβίβαστο.

Συνέδριο πασοκΔιευκρινίσεις για το ασυμβίβαστο που ισχύει στα κομματικά στελέχη με τις κρατικές θέσεις αναγκάστηκε να δώσει η Ιπποκράτους, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από αρκετούς που πίστεψαν ότι αναιρείται. Έτσι τονίζεται ότι κανείς πρόεδρος ή διευθύνων σύμβουλος κρατικού οργανισμού ή γενικός γραμματέας δεν θα είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έθεσε «λάθρα» υποψηφιότητα, θα αντικατασταθεί πάραυτα.

Πως έχει η ιστορία:

1. Στις αρχές Φεβρουαρίου δόθηκε στην δημοσιότητα από την Επιτροπή Καταστατικού της ΚΟΕΣ το κείμενο με τις προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ των προτάσεων υπήρχε η πρόβλεψη ότι η συμμετοχή στελεχών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής «κατόπιν διορισμού στην Κυβέρνηση ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», δεν μπορεί να υπερβαίνει το ¼ (25%) του συνόλου των μελών της. Η Ιπποκράτους υπενθυμίζει ότι στο προηγούμενο Καταστατικό υπήρχε ανάλογη πρόβλεψη αλλά για το 1/3 (33%) των μελών. «άρα έγινε πρόταση ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ του ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ» και πως «το κείμενο αυτό συζητήθηκε στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, τέθηκε και σε δημόσιο διάλογο και γενικώς αντιμετωπίστηκε θετικά».

2. Στο Συνέδριο το Καταστατικό ψηφίστηκε στο σύνολό του. «Άρα σήμερα πρέπει να εφαρμοστεί η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 16 του Καταστατικού. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή προβλέπει ότι: «Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ όσοι κατέχουν κατόπιν διορισμού θέση στην Κυβέρνηση ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να υπερβαίνουν  το ¼ του συνόλου των μελών». Η διάταξη αυτή ενισχύει την ανεξαρτησία και αυτονομία της Κ.Π.Ε. από το Κράτος και επομένως είναι σε θετική κατεύθυνση» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

3. Επιπρόσθετα, στην διάρκεια του Συνεδρίου προτάθηκε  να προστεθεί στο τέλος του άρθρου διάταξη με την οποία «Οι Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι Οργανισμών και οι Γενικοί Γραμματείς δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή». Ήταν μια πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και η οποία έγινε δεκτή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, οδηγώντας την ΕΚΑΠ (και κατ” επέκταση την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ) σε ήττα στην σχετική ψηφοφορία. «Το Συνέδριο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υιοθέτησε την εν λόγω προσθήκη. Αυτή εφαρμόστηκε άμεσα και στο σύνολό της» αναφέρει η Ιπποκράτους και καταλήγει:

«Ως εκ τούτου κανένας Πρόεδρος ή Διευθύνων Σύμβουλος Κρατικού οργανισμού ή Γενικός Γραμματέας δεν ήταν υποψήφιος και κατά συνέπεια δεν είναι σήμερα μέλος  της Κ.Π.Ε. Αν διαπιστωθεί ότι κάποιο μέλος έθεσε υποψηφιότητα παρά το κώλυμα αυτό, θα αντικατασταθεί με απόφαση της ΕΚΑΠ».

 

 

By