Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΠΓΔΜ: Η Ελλάδα φταίει που είμαστε εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ

Κατηγορίες Γκρούεφσκι και στη διεθνή κοινότητα για το ζήτημα της ονομασίας

gruevski

Ευθύνες κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή κοινότητα επέρριψε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, για το γεγονός ότι η χώρα του δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ αλλά και για τις καθυστερήσεις στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει για ποιο λόγο η “Μακεδονία” δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ και δεν έχει λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο μοναδικός λόγος είναι επειδή δεν αποδεχθήκαμε αλλαγή του ονόματος του κράτους μας και της εθνικής ταυτότητας των “Μακεδόνων”, με τον τρόπο μάλιστα που επιζητεί η Ελλάδα» ανέφερε ο Ν. Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ» (Dnevnik).

Όπως είπε, η Ελλάδα δεν ασχολείται με το ζήτημα της ονομασίας καθώς σε πρώτη μοίρα έρχονται τα οικονομικά προβλήματα. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει, η διεθνής κοινότητα δεν της ασκεί οποιαδήποτε πίεση για το θέμα, «αντιθέτως, την υποστηρίζουν ολόπλευρα για να εξέλθει από την οικονομική κρίση». Και «η Ελλάδα, γνωρίζοντάς το αυτό, δεν σκέφτεται καν την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, στη βάση επίτευξης ενός πραγματικού συμβιβασμού. Η τακτική της είναι να αναβάλλεται συνέχεια η εξέταση του ζητήματος αυτού», συνέχισε ο Γκρούεφσκι.

Παράλληλα, σχολίασε ότι πίσω από αυτή την αδιαφορία των τρίτων χωρών, κρύβεται η επιρροή της Ελλάδας ως χώρας-μέλους τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ «να περνάει τις θέσεις της μεγάλες δυνάμεις». Αναφέρθηκε, δε, και στην ελληνική ομογένεια, λέγοντας ότι «ασκεί παντού λόμπυ» και ως εκ τούτου υπολογίζουν περισσότερο τις ελληνικές θέσεις παρότι η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Εκτίμησε ακόμα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, που πριν από λίγο καιρό «έφαγε πόρτα» από τον Λευκό Οίκο σε αντίθεση με τον Ερντογά, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σίγουρα πριν από τις επόμενες αμερικανικές εκλογές «για τον απλό λόγο ότι πρόκειται για τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους και για οικονομική υποστήριξη». «Ο Έλληνας πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό και δεν πολυνοιάζεται που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε χρόνο να τον δεχτεί τώρα, εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο. Θα έχει χρόνο να τον δεχτεί το πολύ σε δύο χρόνια, ίσως και νωρίτερα» ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Τέλος, έκανε λόγο για πιέσεις προς τη χώρα του που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και την ελευθεροτυπία, τα οποία όπως είπε αποτελούν άλλοθι για να μην ενταχθεί η χώρα του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία αλλά και στην ΕΕ.

«Αν αύριο αποδεχτούμε τις ελληνικές θέσεις για το όνομα», όλες αυτές οι εκθέσεις για προβλήματα θα αλλάξουν αμέσως, είπε και συμπλήρωσε παραπέμποντας στη Σερβία: «Θα μας πουν ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο και θα κάνουν νέες εκθέσεις. Κοιτάξτε πώς άλλαξαν τη θέση τους για τη Σερβία. Τώρα, η Σερβία είναι μία μεταρρυθμιστική χώρα, ενώ πριν από τρεις μήνες δεν ήταν».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By