Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πεδίο πολιτικής σύγκρουσης η παιδεία

Σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης κυβέρνησης αντιπολίτευσης αναδεικνύεται η παιδεία, όπου ανοίγει για τα καλά ο χορός των κινητοποιήσεων.

kathigitesΚλιμακώνεται το εκπαιδευτικό μέτωπο, καθώς οι καθηγητές επιμένουν στην απόφαση τους για επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, οι δάσκαλοι αποφασίζουν σήμερα εάν θα συμμετέχουν και σε άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις εκτός από τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου και οι διοικητικές υπηρεσίες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ετοιμάζονται να «κατεβάσουν ρολά» την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή η αντιπαράθεση μεταφέρεται και στην πολιτική σκηνή, με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι «υποκινεί» τις κινητοποιήσεις και την Κουμουνδούρου να απαντά ότι η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί τόσο για το ενδεχόμενο των απεργιών των εκπαιδευτικών αυτών καθεαυτών (καθώς επενδύει στη γρήγορη κόπωση τους, αλλά και στις αντιδράσεις των γονέων), όσο για το σενάριο επέκτασης της αναταραχής με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών σε ευρύτερες κινητοποιήσεις, με καταλήψεις σχολείων και πορείες. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ένα γενικότερο κλίμα πολιτικής αναταραχής, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει διαρκώς την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και ενώ επίκειται σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον αγιασμό στο ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας και οι προτροπές του προς τους μαθητές, σήμαναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική καθοδήγηση των απεργιών με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και της κυβέρνησης, αλλά και για πολιτική εκμετάλλευση των μαθητών.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά μεν ότι οι κινητοποιήσεις είναι αυθόρμητη αντίδραση της κοινωνίας στις κυβερνητικές πολιτικές, επιδιώκει όμως από την άλλη να αναδείξει το χώρο της παιδείας στην «πρώτη σπίθα» ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου, στο πλαίσιο της πολιτικής του απόφασης για «ανατροπή της συγκυβέρνησης στο δρόμο».

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης απέρριψε τις κυβερνητικές αιτιάσεις για πολιτικά καθοδηγούμενες απεργίες μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης , προσθέτοντας πάντως ότι η πολιτική του μνημονίου πρέπει να τελειώσει.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίνεται παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Παράλληλα προβληματισμό στην κυβέρνηση δημιουργεί η εμπλοκή της τελευταίας στιγμής με τις 1.500 διαθεσιμότητες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω της άρνησης των πρυτάνεων να συνεργαστούν, καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα και στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων στην υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By