Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου για επιχειρήσεις

Νέα ρύθμιση για Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

south stream-agwgos-fusiko aerio

Σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο για την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics).

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε, από την 1η Οκτωβρίου 2014 αποκτούν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή όλοι οι μη οικιακοί πελάτες (δηλαδή όλες οι επιχειρήσεις) που είναι εγκατεστημένες στις περιοχές Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα δραστηριοποιηθούν οι αντίστοιχες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).

Με τις τροποποιήσεις αυτές, περίπου 150 βιομηχανίες που βρίσκονται στις περιοχές των νέων ΕΠΑ, (Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) αποκτούν τη δυνατότητα συμμετοχής στις δημοπρασίες φυσικού αερίου που διενεργεί η ΔΕΠΑ, δηλαδή θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια.

Επιπλέον, από την ψήφιση του νόμου αποκτούν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή το σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου, εκτός των οικιακών, που βρίσκονται εκτός των περιοχών όπου δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν οι ΕΠΑ. Δηλαδή, εκτός Αττικής Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκη.

Οι οικιακοί πελάτες σε αυτές τις έξι περιοχές θα εξακολουθούν να προμηθεύονται φυσικό αέριο αποκλειστικά από τις αντίστοιχες ΕΠΑ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ΕΠΑ υποχρεούνται να επιτρέπουν την πρόσβαση Προμηθευτών στα Δίκτυα Διανομής τα οποία διαχειρίζονται, εφόσον αυτό απαιτείται για την τροφοδότηση πελατών που καθίστανται επιλέγοντες.

By